Primele audieri după incendiul de la Institutul Matei Balș. Patru asistente, audiate de Poliția Capitalei

Asistentele de la Spitalul Matei Balș sunt audiate în cazul incendiului din această dimineață.

29 ian. 2021, 12:15
Primele audieri după incendiul de la Institutul Matei Balș. Patru asistente, audiate de Poliția Capitalei

Patru asistente, audiate de Poliția Capitalei

Patru asistente de la Institutul ”Matei Balș”, care în momentul izbucnirii incendiului erau de gard vor fi audiate începând cu ora 12,00 la sediului Serviciului Omoruri, spun surse din anchetă.

„Am ieșit din salonul de COVID-19 după ce schimbasem scutecul unui vârstnic, ne-am dus pe hol, am vrut să intrăm în altă parte și, când am întors capul, din pavilionul 63 am văzut că iese fum“, a spus una din infirmierele de la Matei Balș.

Criminaliștii verifică în momentul de față saloanele de la parter și au adus corpuri de iluminitat mobile. Aceștia verifică inclusiv instalația electrică. De asemenea, pacienții infectați cu COVID vor fi audiați prin Skype, conform Gândul.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Cinci pacienți au murit în urma incendiului de la Institutul Matei Balș. Ministrul de Interne a confirmat

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a confirmat că bilanțul deceselor de la Institutul Matei Balș a crescut la 5.

Cea de-a cincea victimă care a murit la Balș a fost găsită carbonizată în baie, acum, după câteva ore după ce au găsit celelalte corpuri iar pavilionul în care s-a întâmplat tragedia nu avea autorizație ISU de funcționare.

Potrivit declarațiilor făcute de cadrele medicale, totul ar fi pornit de la un scurtcircuit. „Ne-am văzut moartea cu ochii. Era un domn care avea în priză o baterie externă, tabletă, telefon și care își scotea mereu masca de oxigen”.  Scurtcircuitul ar putea să fi fost cauzat de tuburile de oxigen care au intrat cu o sursă de încălzire.

Inițial s-a spus că incendiul ar fi pornit de la o aerotermă. Acum se merge pe varianta unui scurtcircuit.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă în cazul incendiului de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Probleme cu căldura la Institutul Matei Balș

Au apărut și informații legate de condițiile din spital. Fiica unei paciente internate la Institutul Matei Balș din Capitală contrazice autoritățile după ce a declarat că a adus o aerotermă în spital.

„În urmă cu o săptămână, pentru mama mea am dus o aerotermă la etajul 3, pavilionul 5, camera 17. Mi-au spus că asta e situația, nu au căldură. Au verificat și au spus că unele saloane au aeroterme, altele nu, și mi-au spus că dacă vreau, pot să îi aduc. Personalul medical a ingrijit-o corespunzător” , a declarat fiica unei paciente la Realitatea PLUS.

În tot acest timp, directorul Termoenergetica, Andrei Gîtlan, și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, au spus că nu a avut nici un semnal că ar fi fost probleme cu căldura la Institutul Matei Balș.

”Ultima noastră înregistrare era de aproximativ 23-24 de grade în saloane, în funcție de tipul clădirii, dacă este anvelopată sau nu (…) Nici aseară, nici azi dimineața nu au fost semnalate semnalate probleme cu căldura”, a mai spus Gîtlan.

Primarul General al Capitalei susține că nu au existat probleme cu căldură la Institutul Matei Balș, dar nici la blocurile din jurul unității medicale.

”Am discutat cu Termoenergetica și cu call center-ul din Primărie care primește informații despre situația din București. Nu au axistat probleme de căldură la spitalul Matei Balș sau la blocurile dimprejur” , a specificat Nicușor Dan.