Primele efecte ale planului de luptă împotriva drogurilor încep să apară: capturi record de droguri şi rețele de traficanți destructurate

Anunțat de Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, planul de luptă cu drogurile a fost activat la nivel național și încep să apară primele rezultate. Conform Poliției, în ultimele zile a fost derulată operațiunea ”Hidra”, prin care s-au făcut percheziții la domiciliile mai multor tineri din familii înstărite. Din cercetări, a reieșit că aceștia sunt specializați în distribuirea de stupefiante în București și pe litoral.

14 sept. 2023, 11:59
Primele efecte ale planului de luptă împotriva drogurilor încep să apară: capturi record de droguri şi rețele de traficanți destructurate

Din informațiile noastre, au fost vizați prieteni ai lui Vlad Pascu (tânărul care a provocat accidentul din 2 Mai), familia sa și distribuitorul lor principal de droguri. În plus, mama lui Vlad Pascu este suspectată de „infracțiuni contra înfăptuirii justiției” pentru că ar fi șantajat martori din dosarul în care e vizat fiul ei.

Surse din MAI vorbesc despre toleranță zero în contextul Planului anunțat de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Acțiunile vizează decapitarea rețelelor puternice de trafic de droguri, dar și acțiuni masive de combatere a consumului printre adolescenți.

Vorbim despre acțiuni permanente, la nivel național, de prevenție cu accent pe prezența specialiștilor în școli și informarea constantă a elevilor despre riscurile la care se expun consumând substanțe interzise, dar și prin razii constante.

Cifrele Poliției sunt impresionante și dau amploarea fenomenului de consum și trafic la nivel național. O captură record a fost făcută la vama Bechet pe 29 august. Într-un tir din Bulgaria au fost găsite între semințe de floarea-soarelui peste un milion de pastile de Alprazolam, cu o valoare de piață de 3 milioane euro.

Citeşte şi: Operaţiunea HIDRA. Percheziţii ale DIICOT la 11 domicilii ale unor tineri din familii cu bani, în legătură cu vânzarea de droguri pe litoral şi în Bucureşti. Cazul este legat de cel al lui Vlad Pascu, drogatul din 2 Mai

La 1 septembrie, DIICOT Galați a făcut cea mai mare captură de ”Cristal”, un drog de mare risc. Este vorba despre 30 kg, cu o valoare de piață de 600.000 euro. În 6 septembrie, DIICOT Timișoara a identificat o cultură de 40 de plante de cannabis într-o curte a unei case. Aceasta era una dintre sursele de aprovizionare a unor grupări de traficanți din județul Timiș. Proprietarul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Pe 11 septembrie, DIICOT Giurgiu a trimis în judecată trei bărbați care aduceau din Spania cannabis și cocaină, pe care le vindeau elevilor.

Cei mai tineri dintre consumatori aveau vârsta de 13 ani. La Brașov a fost arestat polițistului-traficant și a mai fost destructurată o rețea compusă din 14 persoane, toate arestate preventiv.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat că subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor va fi discutat în următoarea ședință a CSAT. Efectele și amploarea fenomenului vor fi tratate ca o provocare la adresa siguranței naționale.

Citeşte şi: O judecătoare de 32 de ani, găsită moartă în apartament. Colegii au dat alarma la 112