Primele roșii românești, pregătite să iasă pe piață. Prețurile vor fi mult mai mari față de anul trecut: ”Sunt costuri mari pe care fermierul român le suportă şi care se regăsesc în preţ”

Fermierii români se pregătesc să scoată la vânzare primele roșii românești din 2023. Dacă verdeţurile vor pleca din seră înaintea Paştelui, cu 1,8 lei legătura, pentru roșii fermierii speră să primească cel puțin 35 de lei pe kilogram.

15 mart. 2023, 14:01
Primele roșii românești, pregătite să iasă pe piață. Prețurile vor fi mult mai mari față de anul trecut: ”Sunt costuri mari pe care fermierul român le suportă şi care se regăsesc în preţ”

Roşiile de import se vând în pieţe şi supermarketuri cu circa 20 de lei pe kilogram. Roșiile românești nu sunt încă gata. Fermierii avertizează însă că preţuri seminţelor, al foliei folosite la contruirea solarelor, dar și ața folosită la legat au crescut foarte mult în ultimul an. Aceste creșteri de prețuri, coroborate cu scumpirea curentului și a gazelor, se vor reflecta în prețul primelor roșii românești care vor ieși pe piață anul acesta.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Legumele și fructele, mai scumpe decât ceafa de porc. Cât costă un kilogram de urzici

”Încălzim cu lemne.  folosim undeva la 300 şi ceva de kg pe noapte. Trebuie minim 15 grade noaptea. Preţul seminţei, folia asta s-a scumpit, aţa de legat s-a scumpit.

Măcar 35 de lei. Sperăm noi să ieşim cu 35 de lei. Mergem la Pucheni, acolo vindem.”, a declarat un fermier citat de observatornews.ro.

”Sunt costuri mari pe care fermierul român le suportă şi care se regăsesc în preţul final al legumelor. Pe deoparte importurile şi un joc al preţului. Evident că costurile au crescut şi în ţările de unde se fac aceste importuri”, spune și Dragoș Frumosu.

Citește și: Fabulos! Un nou soi de roșii românești a fost creat la Buzău, după zeci de ani de cercetări. Când va ajunge pe piață Făt Frumos

Legumele și fructele s-au scumpit semnificativ în ultimul an. Cartofii s-au scumpit cu 34,82%, în februarie 2023 faţă de februarie 2022.