Primele semne de toamnă: temperaturi mari în această săptămână, dar luna octombrie aduce o răcire a vremii. Un ciclon se formează în Atlantic

În urma furtunilor și temperaturilor reci de duminică din vestul și sud-vestul țării , temperaturile vor reveni la normal si vremea va fi frumoasă și însorită

25 sept. 2023, 13:01

Chiar dacă nu va mai fi atât de cald ca în alte zile, ziua ne vom putea bucura încă de temperaturi foarte plăcute. Acestea vor fi cuprinse între 22 și 26 de grade în nordul și centrul țării, în timp ce în regiunile sudice vor urca până la 27 – 30 de grade. Totuși, pe timpul nopții temperaturile vor fi destul de scăzute. mai ales în nordul tării. Minimele nocturne vor scădea sub 8-10 grade Celsius.

Citește și Prognoza meteo 25 septembrie. Vreme de vară cu temperaturi de peste 30 de grade, dar şi furtuni

Temperaturi mai scăzute din luna octombrie

În urma trecerii în a doua lună de toamnă circulația aerului se va schimba parțial, deoarece o masă de aer rece va pătrunde dinspre nord .Acest aer rece va ajunge în Romania în primele zile din octombrie. Modelele meteorologice prevăd zile mai răcoroase săptămâna viitoare , cu temperaturi de 17-23 de grade și nopți cu minime de 3-7 grade în văi și depresiuni.

Totuși, tiparul general al circulației atmosferice, care a favorizat vremea caldă din ultima lună, nu se va schimba prea mult. De altfel, unele modele anticipează o creștere a temperaturii spre sfârșitul săptămânii, ca urmare a activității ciclonice din nordul Atlanticului.

”Vorbim de o vreme de vară în prima lună din această toamnă, pentru că, la acest sfârșit de săptămână, mai precis mâine și duminică, este posibil să consemnăm valori în extremitatea de sud a țării, caniculare. Adică 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă valori mai mari de 10 grade pentru această perioadă.
Până la sfârșitul lunii, temperaturile vor caracteriza o vreme deosebit de caldă. Posibilitatea ca luna septembrie din acest an să fie în top 3 ale celor mai călduroase luni de septembrie, rămâne în continuare ridicată, pentru că în 1994, septembrie a înregistrat o abatere termică pozitivă de 4,2 grade, iar în acest an, până în acest moment, înregistrăm o abatere termică de 3,6 grade Celsius.

Citește și Cod roşu în Dolj: Peste 50 de străzi inundate, acoperişuri smulse, maşini luate de apă la Craiova FOTO

Luând în considerare și ceea ce urmează până la sfârșitul lunii, cu valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal, așa cum menționăm, există o probabilitate foarte mare ca luna septembrie a acestui an să fie una dintre cele mai călduroase”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, la România Tv