Primele teste de salivă pentru depistarea COVID în rândul elevilor vor ajunge mâine în ţară

Primele teste de salivă comandate de statul român ajung joi în țară, a anunţat ministrul interimar al Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul audierilor din Parlament. Lotul va fi livrat cu o zi mai târziu decât au anunțat iniţial autoritățile române.

24 nov. 2021, 13:03
Primele teste de salivă pentru depistarea COVID în rândul elevilor vor ajunge mâine în ţară

Primele teste de salivă pentru depistarea COVID în rândul elevilor vor ajunge mâine în ţară.

„Primul termen de livrare este azi… Azi dimineață am aflat că din cauza unor probleme de transport internațional livrarea se va face mâine la IGSU”, a anunţat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Următorul lot de teste de salivă va ajunge în România în prima parte a lunii decembrie, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi: Formularul pe care trebuie să îl completeze părinții ai căror copii vor fi testaţi din salivă la școală – DOCUMENT

Testele COVID-19 pe bază de salivă vor fi făcute în prima şi a patra zi din săptămână fie la şcoală, fie acasă. O decizie în acest sens va fi luată de Consiliul de administrație al fiecărei unităţi de învăţământ, potrivit unui ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Părinţii ai căror copii vor fi testaţi din salivă la şcoală vor trebuie să completeze şi să semneze un formular prin care încuviinţează testarea.

La şcoală testele de salivă se pot efectua fie în prezenţa părinţilor, fie în absența părintelui/tutorelui legal, sub îndrumarea personalului medical/persoanelor desemnate de unitatea învățământ.

Ce se întâmplă dacă un elev este confirmat pozitiv în urma testării din proba de salivă

„Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.

Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă”, se mai arată în ordinul comun.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a transmis instrucţiunile care trebuie urmate la efectuarea testelor pe bază de salivă în cazul elevilor.

INSTRUCȚIUNE

Art. 1. (1) Prezenta instrucțiune are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a preșcolarilor/elevilor prin teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

(2) Procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ este prevăzută în Anexa 1, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune.

(3) Modelul Formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării prin teste rapide antigen non-invazive din probă de salivă este prevăzut Anexa 2, care face parte integrantă din prezenta instrucțiune.

Art. 2. Prezenta instrucțiune se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Anexa 1

Procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ

Metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS – COV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

1. Măsuri generale
Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează: în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;

Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:

  • Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
  • Se păstrează testele intre +2 – +30 °C;
  • Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasa din folia protectoare de aluminiu;
  • Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare;
  • Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.
  • Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

3. Pentru testarea propriu-zisă:

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folositi-l cât de curând posibil
  • Se așează dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată
  • Se scoate un tub de extractie si o sticluta de solutie. Scoateti capacul si adaugati solutia in tubul de extractie
  • se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei
  • se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extractie
  • se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical
  • se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția
  • se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  • Se citește rezultatul după 10-15 minute
  • Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare :

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.