PRIMER: Taxa clawback şi „taxa de raft”, principalele motive pentru care peste 2000 de medicamente sunt în pericol de dispariţie

PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania – care reuneste 16 situri de fabricatie din tara – isi exprima ingrijorarea cu privire la aparitia in spatiul public a unor analize care nu identifica cauzele reale ale crizelor cronice de medicamente din Romania, putand conduce la luarea unor masuri care agraveaza situatia din prezent,
Romania TV
06 iul. 2018, 07:51
PRIMER: Taxa clawback şi

„Politica de calcul a pretului la medicamente practicata de Ministerul Sanatatii nu este cauza principala a disparitiei acestora, pentru ca este de inteles efortul autoritatilor de a obtine de la producatori preturi similare cu cele practicate in restul Uniunii Europene” a declarat Dr Dragos Damian, Director Executiv PRIMER.

„Problema apare atunci cand, la un pret negociat la cel mai mic nivel pentru medicamentele cu si fara contributie personala, producatorii sunt obligati sa achite in plus statului o „taxa clawback” de 25% si sa plateasca o „taxa de raft” pe canalele comerciale care a ajuns sa depaseasca 20%. Asa incat, in realitate, pretul medicamentelor generice si biosimilare devine cu pana la 50% mai mic decat in Europa, producatorii fiind nevoiti fie sa le retraga din comercializare fie sa nu le mai lanseze deloc in Romania. Medicamente dintre cele mai comune de tipul enalapril, metoprolol, goserelin, filgrastim, doxorubicina, etanercept, cisplatina, amoxicicilin + acid clavulanic, esomeprazol, levetiracetam, escitalopram, pregabalin, diclofenac, pantoprazol – si lista poate continua – sunt in acest context, nerentabile. Daca luam ca exemplu Polonia, unde nu exista crize ale medicamentelor, trebuie subliniat ca „taxa clawback” este zero, „taxa de raft” este interzisa prin lege iar prescrierea medicamentelor se face pe denumire comerciala”, a completat Damian.

PRIMER a aratat in repetate randuri ca volumele de medicamente fabricate in tara au scazut cu peste 40% in perioada 2006–2016 si ca in 2017 productia locala a stagnat, desi piata farmaceutica a crescut cu 17%. Politicile publice din domeniul medicamentului, de care nu este responsabil doar Ministerul Sanatatii, continua sa afecteze atat pacientii cat si fabricile locale de medicamente. Romania trebuie sa adopte in politica medicamentului un plan de guvernare care sa solutioneze cauzele reale ale crizelor si care sa introduca masuri simple si eficiente, cu accentul pe utilizarea medicamentele generice si biosimilare, care aduc economii si pot substitui exporturile paralele, dar care sunt discriminate in Romania.

„PRIMER solicita din nou coalitiei de guvernare PSD – ALDE sa dialogheze cu fabricantii din tara si sa se implice serios, la nivel de experti economici, in intelegerea si rezolvarea problemelor aprovizionarii cu medicamente in general si din productia interna in mod particular. Spre exemplu, in loc sa oblige producatorii locali la plata unei taxe injuste, autoritatile ar trebui sa incurajeze investitii in fluxuri de fabricatie care sa produca in tara citostatice, imunoglobuline sau vaccinuri”, a concluzionat reprezentantul patronatului.

Din PRIMER fac parte cele mai importante 16 fabrici de medicamente din tara: AC HELCOR, ANTIBIOTICE, B.BRAUN, BIO-EEL SRL, BIOFARM, GEDEON-RICHTER, LABORMED-ALVOGEN, LAROPHARM, MAGISTRA CC, POLISANO PHARMACEUTICALS, ROPHARMA, SANTA SA, SLAVIA PHARM, ZENTIVA, TERAPIA-SUN PHARMA, VIM SPECTRUM.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare