Primii paşi pentru DETENSIONAREA CRIZEI din UCRAINA

Alianţa Nord-Atlantică a declarat marţi, prin vocea purtătoarei sale de cuvânt Oana Lungescu, că decizia Moscovei de a renunţa la utilizarea forţelor sale militare pe teritoriul Ucrainei este 'un prim pas' în direcţia detensionării crizei ucrainene, informează Agepres.

RomaniaTV.net
24 iun. 2014, 18:17
Primii paşi pentru DETENSIONAREA CRIZEI din UCRAINA

Decizia Moscovei de a renunţa la utilizarea armatei în Ucraina este ‘un prim pas’ pentru detensionarea crizei. ”Noi împărtăşim opinia preşedintelui (ucrainean) Petro Poroşenko că această propunere poate fi văzută ca un prim pas practic din partea Rusiei în ceea ce priveşte detensionarea crizei din Ucraina”, a afirmat Oana Lungescu, potrivit ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Alianţei a adăugat că NATO ”a luat notă” de propunerea preşedintelui rus şi că va urmări discutarea ei în Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus), avându-se în vedere faptul că decizia luată anterior ”încălca Carta ONU şi toate angajamentele internaţionale asumate de Rusia”.

În acelaşi timp, reprezentanta NATO a făcut apel la Rusia să-şi retragă trupele şi tehnica militară de la graniţa cu Ucraina şi să sprijine punerea în aplicare a planului de pace iniţiat de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Citeşte şi Rusia vrea PACE şi CALM după ce Moscova a renunţat să mai folosească combatanţi înarmaţi în Ucraina

Preşedintele Vladimir Putin a cerut marţi Consiliului Federaţiei să revoce autorizaţia cu privire la ”utilizarea forţelor armatei ruse pe teritoriul ucrainean”. Anunţul a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, înainte de plecarea preşedintelui rus într-o vizită la Viena. Propunerea şefului statului rus urmează să fie luată în discuţie de senatorii ruşi miercuri, 25 iunie.

Decizia Moscovei a fost salutată de Kiev, preşedintele Poroşenko apreciind acest demers drept ‘un prim pas practic al Rusiei’ în direcţia susţinerii planului de pace în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.