Primul bebeluş din Europa cu microcefalie provocată de virusul Zika s-a născut în Spania

O femeie infectată cu virusul Zika a dat naştere luni, în Spania, primului bebeluş cu microcefalie provocată de acest virus în Europa.

RomaniaTV.net
26 iul. 2016, 06:16
Primul bebeluş din Europa cu microcefalie provocată de virusul Zika s-a născut în Spania

Oficiali ai spitalului din Barcelona unde a venit pe lume copilul au anunţat că bebeluşul este bine din punct de vedere clinic, funcţiile sale vitale fiind normale şi stabile. Directorul serviciului de neonatologie al spitalului Vall d’Hebron, Felix Castillo, a afirmat, însă, într-o conferinţă de presă, că bebeluşul are o circumferinţă craniană mai mică decât normal şi „este afectat de microcefalie”, a adăugat el.

Mama a contractat virusul Zika în timpul unei călătorii într-o ţară din America Latină, a spus o sursă din spital, fără a dezvălui despre ce ţară este vorba.

Copilul s-a născut prin cezariană, la termen.

Un alt caz de microcefalie cauzată de Zika fusese descoperit în Slovenia, însă părinţii au decis că este mai bine ca sarcina să fie întreruptă.

Zika, un virus transmis de ţânţarul Aedes Aegypti, poate provoca o serie de malformaţii devastatoare ale fătului, în cazul în care este contractat de femei însărcinate. Printre acestea se numără microcefalia. Potrivit estimărilor, peste 90 de milioane de persoane din America Latină şi Caraibe vor fi infectate cu Zika înainte să se încheie epidemia ce a izbucnit în 2015 pe continent.

În Europa, Spania este în prima linie, pentru că aproape 21% dintre străinii care locuiesc în ţară provin din America Latină şi din Caraibe şi păstrează legături strânse cu zonele lor de origine.