Primul caz ce ar putea fi audiat în ancheta de crime de război. O ucraineancă este încă sub şoc: „Am fost violată de soldații ruşi care mi-au ucis soţul, fiul meu plângea în camera alăturată”

O femeie ucraineană care a dorit să rămână anonimă a spus că soldații ruși au violat-o de mai multe ori după ce soțul ei a fost ucis. Acum, oficialii de la Kiev investighează acuzațiile tinerei.

29 mart. 2022, 19:30
Primul caz ce ar putea fi audiat în ancheta de crime de război. O ucraineancă este încă sub şoc: „Am fost violată de soldații ruşi care mi-au ucis soţul, fiul meu plângea în camera alăturată”

Aceasta este prima investigație asupra violurilor comise de soldaţii ruşi, de la începutul invaziei în Ucraina, în 24 februarie. „Am auzit o împușcătură, zgomotul porții care se deschidea și apoi zgomotul unor pași în casă”, a declarat pentru The Times femeia, care a folosit pseudonimul Natalia.

Ea a povestit că pe 9 martie, doi soldați ruși i-au ucis iniţial un câine în timp ce treceau pe lângă casa ei de lângă Şevcenkov, în apropierea Kievului, după care s-au întors la locuinţa sa și i-au ucis soțul.

Am strigat: „Unde este soțul meu?”. Apoi m-am uitat afară și l-am văzut întins la pământ, lângă poartă. Un soldat mai tânăr mi-a pus un pistol la cap și a spus: „L-am împușcat pe soțul tău pentru că este nazist”, a povestit Natalia. În continuare ea i-a spus fiului ei de 4 ani să se ascundă, iar soldații au violat-o de mai multe ori, în timp ce băieţelul plângea în camera alăturată.

Citeşte şi Drama unei refugiate scăpate din iadul ucrainean. Tânăra de 18 ani a fost violată de doi bărbaţi în Germania

Mi-au spus: „Mai bine taci sau îți aduc copilul și îi arăt creierul mamei lui împrăștiat prin casă”. Mi-au poruncit să-mi scot hainele şi apoi m-au violat amândoi, unul după altul. Nu le-a păsat că fiul meu era în camera alăturată și plângea acolo. Mi-au spus să mă duc acolo să-l fac să tacă, după care să mă întorc. Ţineau tot timpul pistolul la tâmpla mea și mă batjocoreau sau întrebându-se unul pe altul: „Să o omorâm sau să o lăsăm în viață?„, rememorează, cutremurată, Natalia.

Povestea ei reprezintă unul dintre numeroasele rapoarte de violență sexuală și viol de după invazia Rusiei în Ucraina, dar primul caz care a început să fie investigat de procurorul general al Ucrainei. La începutul acestei luni, deputatul ucrainean Lesia Vasilenko a discutat cu oficiali britanici despre numărul tot mai mare de sesizări de viol, relatează Business Insider. „Avem rapoarte despre femei victime ale violurilor în grup. Aceste femei sunt de obicei cele care nu pot pleca. Vorbim despre cetățeni în vârstă”, a spus Vasilenko, citat de The Guardian. „Majoritatea acestor femei fie au fost executate după viol, fie și-au luat viața”, a adăugat ea.

Citeşte şi Vladimir Putin, discurs violent la adresa Occidentului. „A început să acţioneze în mod odios. Nici nu se mai oboseşte să ascundă că are ca scop să distrugă viaţa fiecărui rus”