Primul caz de coronavirus confirmat în Coreea de Nord. S-a decretat carantină naţională

Pandemia de Covid 19 a făcut ravagii pe planetă, dar la Phenian abia a fost primul caz de coronavirus.

12 mai 2022, 07:24
Primul caz de coronavirus confirmat în Coreea de Nord. S-a decretat carantină naţională

Coreea de Nord a confirmat primul caz de coronavirus din țară, varianta Omicron. Regimul autoritar a menționat anterior cazuri suspecte, dar acesta este primul caz pe care îl confirmă, potrivit agenției sud-coreene de știri Yonhap. Potrivit acesteia, numărul lor total de cazuri se ridică la 1.

Dr. Adrian Streinu-Cercel, semnal de alarmă despre COVID. „Pandemia nu s-a terminat. Ne îndreptăm către un nou vaccin”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat închiderea întregii țări din cauza primului caz de COVID, numind-o „urgență națională”.

În acești doi ani, regimul nu a raportat cazuri de contagiune de coronavirus și nu a acceptat vaccinuri din străinătate, nici măcar cele oferite de Beijing (Coreea de Nord este singura țară din lume, împreună cu Eritreea care nu a început o campanie de vaccinare), limitându-se să mențină granițele sigilate, așa cum a făcut de fapt chiar înainte de pandemie, din motive de securitate politică).

România începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID. Pentru cine este recomandat

Ambasadele de la Phenian sunt aproape pustii de doi ani: personalul diplomatic și cel al organizațiilor umanitare internaționale a părăsit țara din cauza închiderii graniței cu China și Rusia, măsură luată pentru a preveni răspândirea pandemiei, motiv pentru care informațiile independente, de primă mână, despre situație, sunt greu de procurat.

Carantină naţională în Coreea de Nord după apariţia primelor cazuri de COVID

Presa de stat a raportat un focar de Omicron în capitala Pyongyang, dar nu a precizat numărul de cazuri, anunţă BBC.

KCNA a anunţat că a fost „cel mai mare incident de urgenţă” care a încălcat „bariera carantinei” din ţară şi că liderul Kim Jong-un se află în discuţii pentru a pregăti răspunsul naţiunii.

Dar observatorii străini susţin că virusul este prezent de mult timp în ţară. Coreea de Nord nu a avut un program de vaccinare anti-COVID-19, după ce a respins ofertele care i-au fost făcute atât pentru vaccinul Sinovac, fabricat în China, cât şi pentru cel de la AstraZeneca.

Coreenii au încercat să ţină departe virusul prin menţinerea graniţelor închise încă de la începutul pandemiei, ceea ce a dus la o situaţie economică dezastruoasă şi la penurie de alimente, deoarece fluxul de provizii esenţiale către această ţară săracă a fost mult redus.

De la începutul pandemiei, au existat mai multe rapoarte neconfirmate de cazuri de COVID în ţară. Vecinii China şi Coreea de Sud au înregistrat, de asemenea, focare. Chiar în prezent, China se luptă să limiteze cu un val al variantei Omicron.

În luna iunie a anului trecut, mass-media de stat a raportat că preşedintele Kim i-a certat pe înalţii oficiali din cauza unui „incident grav” legat de COVID, dar nu a precizat detalii.

Mai târziu, în septembrie, statul a organizat o paradă militară cu rânduri de soldaţi purtând costume de protecţie şi măşti, ceea ce pentru unii a însemnat că a fost creată o forţă specială pentru a ajuta la prevenirea răspândirii COVID.