Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu. Reacţia subprefectului

Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu a fost confirmat în satul Brăniştari din comuna Călugăreni, informează un comunicat de presă remis sâmbătă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

RomaniaTV.net
09 sept. 2018, 05:19
Primul caz de pestă porcină africană din judeţul Giurgiu. Reacţia subprefectului

Potrivit sursei citate, târgurile din Călugăreni şi Bolintin Vale au fost închise, iar în judeţ au fost instituite filtre de control rutiere şi de dezinfecţie.

„Închiderea târgului din localitatea Călugăreni, precum şi a celui din oraşul Bolintin Vale pe o perioadă nedeterminată, precum şi instituirea unor filtre de control rutiere şi filtre de dezinfecţie formate din patru reprezentanţi ai DSVSA Giurgiu, doi reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi doi reprezentanţi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean sunt măsurile dispuse în seara zilei de 8 septembrie de către preşedintele CJSU, subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, după ce a fost confirmat un focar de pestă porcină africană în satul Brăniştari din comuna Călugăreni”, se arată în comunicat.

Decizia CJSU a fost transmisă tuturor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, măsurile fiind dispuse în conformitate cu adresa Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu privind confirmarea focarului de pestă porcină africană în satul Brăniştari din comuna Călugăreni, prin buletinul de analiză emis de către Institutul de Diagnostic de Sănătate Animală Bucureşti.

Subprefectul din Giurgiu: A fost instituită zonă de protecţie în jurul focarului de pestă

Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a declarat că, după confirmarea virusului de pestă porcină africană în localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, autorităţile au trecut la inventarierea tuturor animalelor din gospodării şi a fost instituită o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri în jurul focarului.

”Pe o rază de trei kilometri în jurul focarului de pestă porcină africană confirmat într-o gospodărie individuală din Brăniştari a fost instituită zonă de protecţie, iar pe o rază de zece kilometri este zonă de supraveghere”, a spus, duminică, într-o conferinţă de presă, subprefectul.

Potrivit acesteia, au fost instituite filtre de control rutier şi de dezinsecţie şi vor fi intensificate controalele în trafic pentru identificarea transporturilor de animale, a celor cu produse de origine animală sau cele cu cereale pe o rază de zece kilometri în jurul focarului.

Directorul DSV Giurgiu, Liviu Florescu, a precizat că duminică autorităţile au efectuat recensământul porcilor în localitatea Brăniştari, iar luni se va face şi în localitatea Mihai Bravu, aflată în apropiere.

”Am efectuat recensământul animalelor din localitatea Brăniştari, urmând ca în cursul zilei de mâine să efectuăm acelaşi recensământ în localitatea Mihai Bravu, care intră în zona de protecţie. Rezultatul recensământului: au fost vizitate cinci sute de gospodării, 50% sunt nelocuite, iar numărul de animale estimate este undeva la trei sute de capete de porci”, a spus acesta.

Probele de sânge recoltate duminică au fost trimise la Institutul de Diagnostic pentru Bolile Animalelor Bucureşti pentru a vedea dacă animalele aflate în imediata apropiere a gospodăriei în care a fost găsit virusul pestei porcine africane au fost afectate.

„Dacă mâine avem rezultat negativ la buletinul de analiză lucrurile stau mult mai uşor şi putem stabiliza numai în localitatea Brăniştari această problemă, urmând apoi a menţine filtrul de dezinfecţie 70 de zile, după care se vor recolta iar probe”, a explicat Liviu Florescu.

Subprefectul judeţului Giurgiu, Adriana Puţaru, a arătat că în gospodăria în care a fost confirmat virusul pestei porcine africane proprietarul a declarat că a avut 40 de porci, 32 au murit şi i-ar fi îngropat în curte, iar opt au fost incineraţi la laboratorul DSV Giurgiu. ”Nu se pune problema ca proprietarul să primească despăgubiri, deoarece nici măcar un porc nu era crotaliat pentru a putea fi stabilit de unde provine sau declarat la medicul veterinar”, a spus aceasta.

Autorităţile au precizat că nu există nicio fermă de suine la mai puţin de zece kilometri de focarul de pestă porcină africană depistat în judeţul Giurgiu.