Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului: „Trebuie să apelăm la logică!”. Noile reguli

ÎPS Calinic a anunțat că Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului vine cu o serie de măsuri în ceea ce priveşte schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluș de șase săptămâni din Suceava a murit la scurt timp de la creștinare.

12 feb. 2021, 10:54
Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului: „Trebuie să apelăm la logică!”. Noile reguli

Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului. Preasfiinţia Sa Calinic e primul înalt oficial din Biserica Ortodoxă Română care anunță astfel de decizii

Primul înalt oficial din BOR care schimbă ritualul botezului

„Trebuie să apelăm la logică! Se găsesc întotdeauna soluţii”, a precizat el. Noile măsuri au intrat în vigoare de luni, 8 februarie, informează Adevărul.

Arhiepiscopia a decis ca nicicun botez să nu mai fie oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

Totodată, înainte de fiecare botez, preotul va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate a acestuia, dacă e născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilităţi care i-ar pune în pericol viaţa în timpul afundării în cristelniţă.

Ca excepție de la regulă, dacă bebelușul are probleme medicale, este agitat, speriat, plânge foarte tare sau are sub 40 de zile sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin ”pogorământ”, după cum precizează arhiepiscopul Calinic, „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Băiețelul mort la câteva ore după ce a fost botezat la Biserica Sf. Constantin și Elena din cartierul Zamca al municipiului Suceava a fost supus autopsiei miercuri dimineață, la necropsie asistând o echipă numeroasă de medici, de la Serviciul de Medicină Legală Suceava, dar și experți independenți. Rezultatele preliminare ale necropsiei indică faptul că nou-născutul a decedat prin asfixiere cu lichide pătrunse în plămâni, potrivit România TV.

Legiştii nu au putut spune dacă lichidul prezent în plămâni este apă din cristelniţă sau lapte. Au fost recoltate probe ale căror rezultate vor sosi în zilele următoare.

Prezenţa lichidului în plămâni a fost constatată și de medicii care au intervenit în încercarea de a-l slava. Micuțului i-a fost aspirat lichid din plămâni.

Polițiștii, sub coordonarea unui procuror, fac cercetări în cadrul unui dosar de ucidere din culpă, în care preotul a dobândit calitatea de suspect, potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, Anca Panciuc. Totodată, pe durata desfăşurării anchetei, preotul a fost suspendat din funcţie.

Citeşte şi: Cazul bebeluşului mort din Suceava, în presa internaţională: „Biserica Ortodoxă din România se confruntă cu o presiune uriaşă”