Primul pacient infectat cu ciuperca neagră în România în 2022. Boala dă complicaţii şi la nivelul creierului persoanelor cu imunitate scăzută după COVID-19

Un bărbat cu sistemul imunitar afectat din cauza infecţiei COVID-19 a fost diagnosticat cu ciuperca neagră sau mucormicoză şi a fost operat, în urmă cu o săptămână, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL ”Prof.Dr. Dorin Hociotă” din Capitală, a explicat conf. univ. dr. Răzvan Hainăroşie, directorul medical al instituţiei sanitare.

28 iul. 2022, 09:33
Primul pacient infectat cu ciuperca neagră în România în 2022. Boala dă complicaţii şi la nivelul creierului persoanelor cu imunitate scăzută după COVID-19

Ciuperca neagră poate apărea la aproape o lună de la infecţia cu COVID-19 pe fondul unui sistem imunitar compromis, mai ales în cazul pacienţilor care au avut forme grave de boală, dar şi pe fondul altor afecţiuni, cum ar fi diabetul sau HIV/SIDA. În 2021, cel puţin şase cazuri de mucormicoză au fost diagnosticate în România, potrivit News.ro.

În prezent, pacientul operat la Institutul ORL din Capitală este internat pe secţie la Institutul de Boli Infecţioase din Capitală şi primeşte tratament de specialitate. Echipele de medici de la cele două spitale au colaborat pentru gestionarea acestui caz.

”Pacientul este vârstnic, cu multiple probleme de sănătate printre care şi diabetul zaharat, a avut acum ceva vreme Covid-19. El a fost diagnosticat în altă clinică de ORL unde s-a prelevat o probă bioptică şi diagnosticul anatomo-patologic a fost pus de mucormicoză rino-sinuzală, el a fost trimis către Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş pentru tratament medicamentos, antifungic, colegii noştri de acolo ne-au rugat să rezolvăm partea chirurgicală a problemei, lucru pe care l-am şi făcut, practic sub anestezie generală am îndepărtat tot ţesutul invadat de mucormicoză.

Ulterior pacientul a fost retrimis către colegii noştri pentru tratamentul cu antifungic, urmând să fie supravegheat.

În 2021 a fost o avalanşă de cazuri de mucormicoză, cazul acesta pare să fie unul singular cel puţin până în acest moment, acum vom vedea ce se va întâmpla în continuare pentru că, aşa cum vedeţi, cazurile încep să crească şi atunci vedem dacă nu vom mai avea parte de astfel de pacienţi. Cei 6 pacienţi îngrijiţi de noi în 2021 au supravieţuit toţi, o singură pacientă şi-a pierdut un ochi pe fondul infecţiei fungice”, a explicat medicul Răzvan Hainăroşie pentru News.ro.

Pacientul diagnosticat cu mucormicoză va mai rămâne internat la „Matei Balş” până când va depăşi în totalitate pericolul, boala fiind imprevizibilă, spune medicul. În acest caz s-a putut interveni la timp, însă există şi cazuri grave cu complicaţii pulmonare sau la nivelul creierului, în care este ameninţată viaţa pacientului.

„Ciuperca neagră”, boala care îi desfigurează pe oameni după infecţia cu coronavirus, a început să se răspândească în întreaga lume în luna mai 2021.

Citeşte şi: „Ciuperca neagră”, care îi mutilează pe pacienţii cu Covid 19, se extinde în lume. Alertă de la OMS

Ce este ciuperca neagră

Mucormicoză este o infecție fungică rară și extrem de periculoasă, care atacă nasul, ochii și, uneori, creierul.

Mii de cazuri de infecție cu „ciupercă neagră” au fost raportate în India, în rândul pacienților care au avut COVID-19, mulți dintre ei rămânând fără ochi. Medicii cred că infecția fungică este foarte puternică în organismul pacienților slăbit de lupta cu coronavirusul.

„Ciuperca neagră” se dezvoltă pe mucegaiul găsit în medii umede precum solul sau compostul și poate ataca căile respiratorii. Nu este contagioasă și nu se răspândește de la persoană la persoană.

Infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.

Mai multe tipuri de ciuperci pot provoca boala. Aceste ciuperci nu sunt dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar pot provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC).

„Ciuperca neagră” afectează în mod obișnuit sinusurile sau plămânii după ce o persoană inhalează spori fungici în aer și poate afecta și pielea în urma unei leziuni la suprafață, cum ar fi o tăietură sau o arsură. Simptomele depind de locul în care ciuperca crește, dar poate include umflarea feței, febră, ulcere ale pielii și leziuni negre în gură.

Ce tratament există pentru „ciuperca neagră”. Cel mai eficient nu se găseşte în România

„Tratamentul de elecţie este mai greu de găsit în România în momentul de faţă, amfotericină b, dar există variantă secundară, posaconazolul, dar, atenţie, acest tratament este util doar în cazul în care ai un diagnostic la timp şi în mometul în care ai o echipă multidisciplinară, pentru că ai nevoie de ORL-ist, poţi să ai nevoie de neurolog sau neuro-chirurg şi aşa mai departe, ORL-ist care să vină practic cu intervenţia chirurgicală, pentru că îndepărtarea ţesuturilor care sunt deja afectate joacă un rol extrem de important, tratamentul vine împreună cu acea intervenţie, fără acea intervenţie lucrurile categoric că nu vor merge bine”, a explicat Dr. Marinescum, conform sursei citate.

Medicii avertizează că nu există vaccin care să prevină această infecţie, deci nu se transmite de la un om la altul. „Singura modalitate reală este aceea de a pune diagnosticul într-un timp cât mai scurt pentru ca intervenţia să se facă, ORL şi pe partea de tratament. Recuperarea durează săptămâni, dar haideţi întâi să trecem de ceea ce urmează în viitorul apropiat”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Nu cred că vom mai ajunge la lockdown în România!”