Primul pas spre autonomia maghiarilor a fost făcut de comisia de revizuire a Constituţiei

Publicat: Joi, 13 Iunie 2013 12:54 // Actualizat: Joi, 13 Iunie 2013 13:41 // Sursa: RTV.net

Comisia de revizuire a Constituţiei a votat un amendament care prevede ca minorităţile să poată să-şi facă propriile organe de decizie şi să-şi poată arbora steagurile pe instituţiile publice, cu acordul şefilor acestora.

Astfel, protrivit articolului 6 "Reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale pot înfiinţa potrivit legii privind statutul minorităţilor naţionale, organe proprii de decizie şi executive, cu competenţe privind dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor".

Avocatul Sergiu Andon a explicat la România TV ce înseamnă amendamentul respectiv.

"E o ieşire din blocaj a vechii probleme a legii privind statutul minorităţilor, care se oprise în vreo două trei legislaturi, cel puţin două ştiu eu, că a fost dezbătută la nivel de comisii, fără a se trece de un anumit articol, pe la 30 şi ceva, care consacra principiul aşa numitei autonomii culturale. S-a dus un întreg război în jurul acestui principiu care inerent era să fie câştigat de cei care îl revendică", a declarat avocatul.

Potrivit avocatului, exercitarea dreptului se va face treptat, fiind la început vorba de o exercitare a principiului la nivel asociativ, urmând ca, acesta să ajungă la extinderea dreptului la autonomie.

"În mod cert, într-o primă perioadă, care poate să dureze ani sau un deceniu, ar fi o exercitare a principiului la nivel asociativ, la nivelul dreptului de a se asocia. Cândva, e previzibil că se va trece şi la extinderea dreptului acestuia la autonomie, care e firesc, să fim înţeleşi. Grosso modo e firesc. O să se treacă şi la lărgirea lui către alte competenţe", a adăugat acesta.

Astfel, treptat, reprezentanţii legali ai minorităţilor naţionale vor avea dreptul la numirea anumitor reprezentanţi ale unor instituţii diverse, inclusiv cele ale statului.

"Vor avea cuvântul probabil la început ca aviz, ulerior cuvântul decisiv sau chiar exclusiv, în numirea anumitor reprezentanţi pe insistuţii inclusiv ale statului, instituţii culturale bugetate de stat, servicii deconcentrate la nivelul autorităţilor administrative, cum ar fi inspectorate de învăţământ, inspectorate de cultură şi vor avea cuvântul hotărâtor în numirea persoanelor", a conchis Sergiu Androne modificările amendamentului.

5 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
24 iul 21:20
...facă propriile organe de decizie şi să-şi poată arbora steagurile pe instituţiile publice, cu acordul şefilor acestora. Citește mai departe… Citeste mai departe ...
13 iun 17:53
Răspunde | Votează email 0 email
banatean
m am saturat de ţară asta, BANAT AUTONOM!!!
13 iun 15:45
Răspunde | Votează email 0 email
mihai
o sa vorbim cu toti bozgoreasca pentru ca toate guvernele pupa in c...udemereu legile le fac udemereu si se aplica fara nici un comentariu, nu ami aduc aminte de o lege inpotriva ungurilor
13 iun 15:05
Răspunde | Votează email -1 email
hunter
asta este vointa poporului roman? asta este democratie ? cine le da curajul asta acestor tradatori de neam ? asa gandesc parlamentarii romani ?
13 iun 14:10
Răspunde | Votează email -2 email
dorina
...s-a intrebat cineva ce se va intampla cu nefericitzii de romani care traiesc in zonele alea cu multzi unguri???Se mai doreste alt Trasnea si Ip????Mai guvernanti ,suntetzi drogatzi ,nu mai avetzi discernamant???Ca dragoste pentru poporul roman,e clar ca nu exista.....
13 iun 13:36
...facă propriile organe de decizie şi să-şi poată arbora steagurile pe instituţiile publice, cu acordul şefilor acestora. Citește mai departe…. Citeste toata stirea Primul pas spre autonomia maghiarilor a fost făcut de comisia de revizuire a Constituţiei la ...
13 iun 13:27
Răspunde | Votează email -1 email
Andrei
...si romanii vor fi, in continuare, exclusi din "insistuţii inclusiv ale statului, instituţii culturale bugetate de stat, servicii deconcentrate la nivelul autorităţilor administrative, cum ar fi inspectorate de învăţământ, inspectorate de cultură".
Ca doar acest lucru "e firesc, sa fim intelesi".
1
EUR
4.7619
RON
23 Feb
noapte -6 °
zi 3 °
Ultimele joburi adaugate
24 H