Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, lansat în România

Primul program-pilot de colectare a inhalatoarelor folosite direct de la pacienţi a fost lansat luni la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", în parteneriat cu Ministerul Mediului.
Romania TV
02 sept. 2013, 12:00
Primul program de colectare a inhalatoarelor folosite, lansat în România

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Elena Dumitru, a participat luni, 2 septembrie 2013, la evenimentul de lansare a campaniei de colectare și incinerare ecologică a inhalatoarelor cu aerosoli sau pulberi, desfășurat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti.

Alături de Elena Dumitru, la evenimentul organizat de GlaxoSmithKline, au participat dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie, Elena Popescu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România precum și reprezentanți ai agenților economici și ai asociațiilor din domeniul farmaceutic și al reciclării deșeurilor.

În cadrul evenimentului au fost prezentate statistici și informații referitoare la impactul negativ asupra mediului înconjurător pe care îl are aruncarea și depozitarea la întâmplare a deșeurilor, în general, și a acestor tipuri de inhalatoare cu aerosoli sau pulberi, în particular. Impactul depozitării necorespunzătoare a acestor inhalatoare se resimte în special asupra stratului de ozon, gazul rămas nefolosit având un efect de seră de 1.430 ori mai mare decât cele de CO2.

În deschiderea alocuțiunii susținute, secretarul de Stat Elena Dumitru a atras atenția asupra necesității protejării stratului de ozon, acesta având un rol esențial în menținerea calității vieții la un nivel adecvat. „În primul rând vreau să mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitației de a participa la această campanie deoarece sunt de părere că autoritățile statului, operatorii economici, societatea civilă au datoria de a îmbunătăți calitatea vieții cetatenilor și prin acest gen de acțiuni, să lase moștenire, generațiilor viitoare, o Românie Verde. Eliminarea definitivă prin incinerare a acestui tip de deșeu medical ajută la reducerea amprentei de carbon, a emisiilor de gaze cu efect de seră și implicit contribuie la protejarea stratului de ozon, deziderat pentru care Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice militează permanent și pentru care la data de 16 septembrie ne alăturăm celor care sărbătoresc și marchează Ziua Internațională a Stratului de Ozon”, a spus secretarul de Stat Elena Dumitru.

De asemenea, secretarul de Stat al MMSC a subliniat importanța sporită care trebuie acordată cooperării dintre Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Sănătății și toți ceilalți factori implicați în acest domeniu al gestionării eficiente a deșeurilor de natură medicală.

În prezent, inhalatoarele cu aerosoli sau pulberi distribuite pe teritoriul României, determină dispersarea în atmosferă a unei cantități de aproximativ 11.000 tone de CO, ceea ce reprezintă un procent de 0,4% din emisiile totale de CO2 ale țării noastre. Salutăm preocuparea dumneavoastră de reducere a impactului negativ al activității umane asupra mediului și vă asigurăm că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice susține toate proiectele care au ca rezultat final reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră” a precizat secretarul de Stat Elena Dumitru.

În încheierea alocuțiunii susținute, Elena Dumitru a reiterat importanța cooperării între autorități și domeniul privat în vederea atingerii rezultatelor scontate de reducere a emisiilor de CO2, subliniind că „Trebuie să ne implicăm cât mai eficient, fiecare în domeniul său de activitate, astfel încât reciclarea deșeurilor de orice natură să fie un capitol de succes și o reuşită pentru România”.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Legea veche de zeci de ani în România se schimbă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce