Profit.ro: Primul român achitat după declararea ilegală a protocolului SRI – Parchetul General

Un subofițer de Jandarmerie condamnat anul trecut în primă instanță la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită a fost achitat în iulie 2018 de Curtea Militară de Apel București. Instanța a decis să anuleze probele obținute de procurori prin interceptări de convorbiri telefonice. Motivarea: problele au fost culese ilegal, în baza protocolului secret de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și SRI, în vigoare la data faptei.

RomaniaTV.net
04 sept. 2018, 07:44
Profit.ro: Primul român achitat după declararea ilegală a protocolului SRI – Parchetul General

Potrivit unei dezvăluiri exclusive a Profit.ro, probele care au dus la condamnarea în primă instanță a plutonierului major de Jandarmerie Cantemir Groza au fost denunțurile a trei persoane care vindeau țigări din import fără timbru în piața Cetate din Oradea. Inculpatul a primit în repetate rânduri mită sub formă de bani și țigări în perioada 2014-2015, au acuzat procurorii. Ca probe, au folosit țigările descoperite la inculpat în urma unei percheziții, precum și convorbirile telefonice interceptate ale acestuia cu martorii denunțători, prin care jandarmul le anunța controalele în piață ale autorităților și stabilea întâlniri pentru a primi „taxa de protecție”. 

Decizia primei instanţe a fost atacată atât de inculpat, cât şi de procurori. La apel, jandarmul a fost achitat. Motivul: în urma anulării probelor obținute prin interceptări telefonice, din cauza presupusei ilegalități a protocolului de cooperare PÎCCJ-SRI, a dispărut legătura de cauzalitate între afirmațiile denunțătorilor, cum că i-ar fi dat dat mită inculpatului, și pachetele de țigări netimbrate descoperite la acesta în urma percheziției.

„Potrivit motivelor de apel ale inculpatului expuse pe larg și în partea introductivă, hotărârea primei instanțe este nelegală și netemeinică, fiind dată cu încălcarea dreptului la un proces echitabil prevăzut în art. 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin încălcarea principiului nemijlocirii, a dispozițiilor legale privind audierea inculpatului și îngrădirea accesului la probele administrate în vederea pregătirii apărării. În fața instanței de control judiciar, apărătorul inculpatului a arătat că este în imposibilitatea de a formula  apărările adecvate prin interzicerea accesului la fișa postului inculpatului (secretă), contrar jurisprudenței CEDO; a arătat, de asemenea, că probele obținute prin mijloace tehnice speciale sunt afectate de protocolul strict secret dintre Serviciul Român de Informații și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în vigoare și aplicabil la data faptelor, solicitând înlăturarea acestor probe ca fiind obținute în afara cadrului procesual penal, conform art.102 C.pr.pen. Analizând cauza pe baza întregului material probator, prin raportare la criticile formulate de procuror și de inculpat, Curtea constată că numai apelul inculpatului este întemeiat”, se arată în motivarea sentinței de achitare dictată de Curtea Militară de Apel București. 

Plutonierul major Groza Marin a fost arestat, pe 20 martie 2015, pentru 30 de zile, de Tribunalul Bihor, la propunerea procurorilor şi ofiţerilor judiciari ai DGA, relata Bihon.ro

Subofiţerul angajat în cadrul Serviciului Cercetare – Documentare al IJJ Bihor a fost reţinut, alături de un alt plutonier adjunct din cadrul Echipajului Mobil 112, fiind suspectaţi că pretindeau şpagă de la comercianţi de ţigări ilicite din Piaţa Cetate.

Cei doi jandarmi au intrat în vizorul DGA la o zi după ce poliţiştii IPJ Bihor au efectuat 38 de percheziţii, în Bihor şi judeţul vecin Hajdu Bihar, privind ţigări de contrabandă. Acţiunea s-a soldat cu reţinerea a 16 orădeni şi confiscări de tutun şi ţigări în valoare totală de peste 100.000 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Groza ar fi pretins „taxe” de la comercianţii de ţigări pentru a-i avertiza când au loc razii în piaţa Cetate.

În cazul plutonierului Ion Cosmin M., întrucât participaţia acestuia a fost mai redusă şi fiindcă şi-ar recunoscut vina, procurorii militari au încheiat cu el un acord de recunoaştere şi asumarea unei pedepse de 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare.

Citeşte mai mult pe Profit.ro