Primul român cu variola maimuței, căruia i s-a întocmit dosar penal. „Monkeypox” a ajuns în atenția procurorilor

După săptămâni întregi în care cercetătorii și medicii din România au oferit avertismente despre variola maimuței (n.r. - monkeypox), acum subiectul controversat a ajuns pe masa procurorilor. 

16 iun. 2022, 10:37
Primul român cu variola maimuței, căruia i s-a întocmit dosar penal. „Monkeypox” a ajuns în atenția procurorilor

Un dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani a fost deschis de Secția 12 de Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Poliția de la Secția 12 s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de omisiuni declarării unor informații necesare în combaterea epidemiei.

Anchetatorii au deschis dosar penal după ce tânărul a refuzat să ofere informații despre persoanele cu care a intrat în contact. Cetățeanul din București este considerat primul român infectat cu variola maimuței. Diagnosticul a fost stabilit luni, 13 iunie. Bărbatul cercetat ar fi călătorit în ultima vreme în mai multe țări cu numeroase cazuri de variola maimuței active.

În România sunt trei cazuri de variola maimuței, toate la persoane de sex masculin.

 

Cum se manifestă variola maimuței

 

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest. Cele mai multe cazuri, într-o proporție covârșitoare, au fost depistate la persoane LGBT+.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Simptomele variolei maimuței sunt de cele mai multe ori ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că este aproape imposibil să se ajungă la transmitere comunitară, însă ţara noastră va primi vaccinul împotriva variolei, care va fi administrat doar contacţilor direcți.