Primul telescop spaţial pentru observarea planetelor, pregătit să-şi înceapă misiunea

Un satelit-telescop japonez, primul de acest gen din lume, este pregătit pentru a-şi începe misiunea, anume de a observa planetele din sistemul solar, a anunţat, marţi, Agenţia niponă pentru explorare spaţială (JAXA).

26 nov. 2013, 11:05
Primul telescop spaţial pentru observarea planetelor, pregătit să-şi înceapă misiunea

Am putut verifica funcţiile telescopului Sprint-A (denumit şi Hisaki) şi avem intenţia de a începe misiunea sa de măsurători ştiinţifice„, a explicat agenţia într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Sprint-A (Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere) este primul telescop spaţial dedicat observării mediului unor planete din sistemul solar (Venus, Marte şi Jupiter) de pe o orbită terestră, la o distanţă între 950 şi 1.150 de kilometri.

JAXA a confirmat funcţionarea normală a sistemului său de captare a razelor ultraviolete extreme, care nu pot fi observate de pe Terra.

Hisaki a ajuns pe orbită la 15 septembrie, transportat de noua rachetă niponă Epsilon, după o anulare din cauza unei probleme tehnice survenită pe ultima sută de metri la sfârşitul lui august. Epsilon, propulsată cu combustibil solid, este primul lansator dezvoltat de Japonia după racheta H-2A, de două ori mai mare şi mai scumpă, inaugurată în 2001, dacă nu se ia în considerare varianta şi mai impozantă H-2B, care şi-a efectuat prima misiune în 2009.

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare TELESCOP din lume va fi construit pe un vulcan din Hawaii