Primul val de praf saharian a lovit Europa. Când ajunge peste România

În transportul aerului cald din nordul Africii a fost antrenată și o cantitate impresionantă de praf saharian, cele mai afectate țări fiind Portugalia, Spania, Franța, Italia și Croaţia.

22 feb. 2023, 17:22
Primul val de praf saharian a lovit Europa. Când ajunge peste România

Nori de praf saharian roșiatic au fost detectați, pentru prima dată în acest an, deasupra Europei. Impactul prafului saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor.

Pentru prima dată în acest an, o cantitate mare de praf saharian a fost detectată deasupra Europei, iar particulele ar putea ajunge în Europa Centrală și de Est chiar în următoarele zile, a anunțat Serviciul Copernicus de monitorizare a atmosferei din UE, citat de DPA.

Tranziţie capricioasă între anotimpuri, se trece brusc de la tricou la palton, cu umbrela neapărat în rucsac

Impactul prafului saharian ar putea afecta sănătatea oamenilor și sectorul energetic. Alergiile, de exemplu, ar putea fi exacerbate. De asemenea, particulele de praf din atmosferă ar putea afecta generarea de energie solară.

Potrivit previziunilor Copernicus, praful provine din Africa de Nord și a ajuns deja în Peninsula Iberică și se va îndrepta spre Franța.

Prognoza meteo. Vremea se răceşte din nou după episodul de primăvară. Un ciclon polar loveşte iar România

„Impactul tipic este un cer roșu sau portocaliu, dar există, de asemenea, un efect potențial asupra calității aerului la nivelul solului, în special în Portugalia și Spania”, a declarat Mark Parrington, cercetător principal al Copernicus.

Acest serviciu de monitorizare atmosferică este unul dintre elementele componente ale programului Copernicus. Printre alte funcţii, el furnizează date despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini satelitare.

În jumãtatea de vest a Europei precum şi în partea de nord-est, cerul va fi mai mult noros şi vor fi precipitaţii sub formã de ploaie, lapoviţã sau ninsoare. În zonele aflate la sud de Golful Biscaya vor fi posibile cantitãţi însemnate. În restul continentului, cerul va avea înnorãri temporare şi doar pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe. Vântul va avea intensificãri trecãtoare în extremitatea vesticã, nordicã şi de rãsãrit. Temperaturile vor marca o scãdere faţã de ziua precedentã în regiunile vestice şi centrale, iar în rest nu se vor modifica semnificativ. În zonele joase de relief, mai ales dimineaţa şi noaptea, pe suprafeţe mici se va forma ceaţã.