Prin noi înșine. Așa încearcă Rusia să înlocuiască golurile lăsate de celebrele mărci Zara, H&M sau McDonald’s

Locul lăsat liber de marile mărci occidentale este umplut acum de firmele autohtone. Așa încearcă Rusia să compenseze pierderile suferite de plecările masive ale marilor retaileri europeni, după izbucnirea războiului.

01 iun. 2023, 12:17
Prin noi înșine. Așa încearcă Rusia să înlocuiască golurile lăsate de celebrele mărci Zara, H&M sau McDonald’s

Accesul ruşilor la produsele occidentale a  dispărut, practic, după ce a izbucnit războiul din Ucraina. Mărci precum  McDonald’s,  Levi’s , Zara și H&M nu mai au magazine în Rusia, iar locul lăsat liber de acestea a fost luat, treptat, de mărcile autohtone.

Citește și  Primele declarații de la summitului istoric: Volodimir Zelenski, Ursula von der Leyen și Charles Michel au ajuns în Republica Moldova

Un exemplu de firmă occidentală care a închis tot în Rusia este Grupul Inditex din Spania. Acesta a  vândut unele dintre cele peste 500 de magazine ruseşti unui cumpărător din Emiratele Arabe Unite. Magazinul său emblematic Zara din centrul Moscovei, care a stat degeaba de peste un an, s-a redeschis luna trecută, cu o nouă conducere şi un nou brand, MAAG.

Interesant este faptul că mare parte din clienți sunt mulțumiți de schimbare și nu prea duc dorul produselor oocidentale, considerând că nu există mari diferențe față de produsele pe care le comercializau firmele ocidentale care au dat bir cu fugiții.

Citește și  Emmanuel Macron vrea negocieri de pace cu Vladimir Putin: „Va trebui să discutăm”

În privința rușilor care ar mai dori, totuși să cumpere produse de la mărcile occidentale, varianta la îndemână ar fi cea a comerțului online.  Mai mult, există și ruși care merg la cumpărături în Kazahstan. ”Mergem acum în Kazahstan pentru cumpărături. Dar unele lucruri nu le mai poţi cumpăra deloc” , a declarat o clientă din Rusia.