Principalele măsuri de creştere economică anunţate de premierul Ludovic Orban

În contextul discuţiei despre mărirea pensiilor şi alocaţiilor, premierul Ludovic Orban a anunţat, într-o intervenţie la România TV, că acestea vor fi, cu siguranţă, mărite, dar că procentul de creştere va depinde doar de starea economiei. 

RomaniaTV.net
23 mai 2020, 17:44
Principalele măsuri de creştere economică anunţate de premierul Ludovic Orban

Astfel, premierul a prezentat pachetul de măsuri de creştere economică ce vor fi luate în perioada următoare, măsuri care vizează recuperarea rapidă a economiei şi reluarea creşterii economice într-un timp cât mai scurt.

Pachetul de măsuri de redresare a economiei propus de Guvern

Pe perioada stării de urgenţă, am păstrat foarte multe activităţi economice fără restricţii sau cu restricţii minime. Tocmai din acest motiv contracţia economică nu a fost atât de mare cum anticipaseră unii analişti economici. Evident că nu puteam evita această contracţie pentru că foarte multe activităţi au trebuit ănchise pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

Guvernul îşi propune să stimuleze prin măsuri serioase reluarea activităţilor economice, reluarea procesului investiţional, sa stimuleze menţinerea puterii de cumpărare a românilor.

O altă măsură de creştere economică pe care o vom lua va fi realocarea fondurilor europene ca urmare a creşterii flexibilităţii fondurilor, fie prin subcontractare (vom mobiliza 2 milioane de euro care vor fi folosite pentru granturi pe care le vom direcţiona către IMM-uri), fie pentru capitalul de repornire a activităţii, fie pentru investiţii.

Citeşte şi Ludovic Orban: „Pensiile vor creşte. Procentul cu care vor creşte va depinde de starea economiei”

Vom susţine investiţii de diferite valori, vom aloca fonduri europene semnificative şi pentru a susţine activitatea companiilor care absorb forţă de muncă, fie vom folosi măsuri active pentru a permite accesul la piaţa muncii a persoanelor care se află aproape de vârsta de pensionare.

Punem la dispoziţie un mecanism de reasigurare pentru asigurarea creditului furnizor, comercial, creditului între companii, susţinem 25% din salariu pentru companiile care angajează, vom suporta venitul angajatului pentru cateva zile (perioadă în care angajatorul nu va avea nevoie de munca acelui angajat), vom continua plata şomajului tehnic pentru domeniile restricţionate – industria de spectacol, cultura, cluburi sportive.

De asemenea, pregătim înfiinţarea unui fond de investiţii în domenii în care există un potenţial de dezvoltare economică pentru România.

Nu vor creşte impozitele şi contribuţiile

Nu vom creşte impozitele şi nici contribuţiile. Am moştenit o situaţie dificilă care s-a complicat şi mai mult odată cu pandemia. Am făcut eforturi mari pentru a crea posibilitatea de a se fluidiza toate circuitele economice pentru a menţine la un nivel scăzut căderea economică.

Rezultatele sunt vizibile, iar prin planul de măsuri pe care-l avem în lucru vom reuşi să relansăm economia.