Principesa Margareta şi principele Radu au inaugurat Salonul Regal din Gara de Nord VIDEO

Principesa Margareta şi principele Radu au inaugurat duminică Salonul Regal din Gara de Nord, la finalul călătoriei cu Trenul Regal de la Sinaia la Bucureşti.

RomaniaTV.net
01 dec. 2013, 15:55

Principesa Margareta şi principele Radu au călătorit însoţiţi de principele Nicolae şi principesa Elena dar şi de ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu. Duminică, cu ocazia Zilei Naţionale, principesa moştenitoare şi principele Radu au călătorit de la Gara Sinaia la Gara de Nord din Bucureşti cu Trenul Regal.

Trenul Regal a plecat la ora 13,00 din Gara Sinaia. Plecarea a fost precedată de un ceremonial care a început la ora 12,45, apoi trenul a ajuns în Gara Câmpina la ora 13,35, unde s-a oprit 10 minute. În Gara Ploieşti Vest a ajusn la ora 14,23, iar la final a ajuns la Gara de Nord la ora 15,45, unde principesa moştenitoare, principele Radu, principesa Elena şi principele Nicolae au participat la ceremonia de inaugurare a „Salonului Regal” de la Gara de Nord, restaurat în forma originală, din vremea Regelui Carol I.

Trenul regal a intrat în serviciul Casei Regale a României, în iunie 1928, în timpul primei domnii a regelui Mihai I (1927-1930, 1940-1947). A fost folosit atât de regii României Carol al II-lea (1930-1940) şi Mihai I, cât şi în perioada comunistă, când a avut statut de tren prezidenţial.

Dacă în ianuarie 1940, regele Mihai a călătorit în Basarabia cu acest tren, pentru a petrece Boboteaza, în 1955 a fost locul în care Gheorghe Gheorghiu – Dej a purtat negocieri despre statutul trupelor sovietice staţionate în România cu Nikita Hruşciov, liderul sovietic din epocă, scrie Agerpres.

Citeşte şi Principesa Margareta şi Principele Radu vor lansa o carte despre Crăciunul familiei regale

Trenul regal este compus din cinci vagoane de tip salon şi de dormit, finisate cu materiale deosebite – piele de Cordoba, furnir de nuc şi trandafir, sticlă de Murano şi cristal de Boemia.

Drumul simbolic pe care membri ai familiei regale îl vor face de la Sinaia la Bucureşti aminteşte de lungul turneu pe care regele Ferdinand (1914-1927) şi regina Maria l-au făcut în 1919-1920 pe teritoriul României pentru a se întâlni cu românii din provinciile Transilvania, Bucovina, Basarabia, care, prin voinţa locuitorilor lor, se uniseră cu ţara-mamă.