Prinţesa moştenitoare a Olandei are dreptul să se mărite cu o femeie şi să devină regină

Prinţesa moştenitoare a Olandei se poate căsători cu o femeie şi are dreptul să devină regină, a explicat prim-ministrul interimar Mark Rutte în Parlament, potrivit BBC.

13 oct. 2021, 10:36
Prinţesa moştenitoare a Olandei are dreptul să se mărite cu o femeie şi să devină regină

Prim-ministrul interimar Mark Rutte a precizat că orice rege sau regină se poate căsători cu o persoană de acelaşi sex.

Căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt legale în Olanda începând din 2001, însă s-a presupus că această regulă nu se aplică monarhiei, în contextul în care este necesar să existe un moştenitor la tron.

Cabinetul nu consideră că un moştenitor al tronului sau regele ar trebui să abdice dacă el sau ea ar dori să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex”, a explicat el.

Citeste si Olanda militează pentru interzicerea bancnotei de 500 de euro. De asemenea, plăţile cash ar urma să fie limitate la 5.000 de euro

Viitorul prinţesei Amalia, primul copil al regelui Willem-Alexander, este în atenţia publicului şi a devenit subiect de dezbateri intense după ce o carte apărută în vară a ridicat această problemă: ce s-ar întâmpla dacă ea ar alege să se căsătorească cu un partener de acelaşi sex.

Prinţesa moştenitoare a Olandei nu are planuri de căsătorie în viitorul apropiat

În carte nu se fac, totuşi, speculaţii referitoare la viaţa personală a prinţesei. De asemenea, nu există niciun indiciu că aceasta intenţionează să se căsătorească în viitorul apropiat.

Prinţesa Amalia, moştenitoarea tronului Ţărilor de Jos, va împlini 18 ani în luna decembrie.

Problema abordată în carte i-a făcut pe doi membri ai Parlamentului din partidul liberal al lui Rutte să întrebe dacă actualele limitări privind căsătoria regală respectă „normele şi valorile din 2021”.

Citeste si Olanda, teatrul unor scene halucinante. Un individ a început a început să tragă cu arbaleta de la balcon şi a ucis doi oameni VIDEO

Deşi Cabinetul a clarificat faptul că mariajul între persoanele de acelaşi sex este posibil, nu este cunoscut ce se va întâmpla cu succesiunea dacă există copii născuţi dintr-o astfel de căsnicie regală, prin adopţie sau donator de spermă.

Este teribil de complicat”, a explicat Rutte. Asta deoarece Constituţia olandeză prevede că regele sau regina pot fi moşteniţi doar de un „descendent legitim”.

Prim-ministrul a mai declarat în presă că subiectul este dezbătut doar la nivel teoretic în acest moment, dar că va depinde de Parlament dacă va aproba sau nu un astfel de mariaj regal.