În 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) din România l-a condamnat definitiv pe Paul de România la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, pentru trafic de influenţă şi complicitate. Prejudiciul din acest dosar a fost estimat la peste 145 de milioane de euro.
Polițiștii au mers acasă la prințul Paul, pentru a-l duce la închisoare, însă nu l-au găsit. Fugise deja din România, astfel că a fost dat în urmărire internațională și a fost emis, pe numele lui, un mandat de arestare european.
De atunci, a început o adevărată telenovelă.
În iunie 2022, Paul de România a fost găsit și prins la Paris, însă a fost eliberat și pus sub control judiciar în septembrie.
În noiembrie 2023, Curtea de Apel din Paris a respins solicitarea de extrădare a lui Paul de România, pe motiv că acestuia nu i-ar fi fost respectat dreptul la un proces echitabil.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că refuzul Franței de a-l preda pe Paul de România încalcă principiul cooperării judiciare și exercită un control excesiv asupra sistemului juridic românesc, astfel că autoritățile române au continuat demersurile pentru aducerea condamnatului în țară.
În aprilie 2024, ”telenovela” s-a mutat temporar în Malta, unde prințul Paul s-a deplasat pentru o ceremonie oficială. Și justiţia malteză a refuzat să-l predea autorităţilor române, notează AFP, citată de agerpres.
Autoritățile române au emis, în ianuarie, un nou mandat de arestare pe numele lui Paul de România (76 de ani).
Curtea de Apel din Paris se va pronunța miercuri cu privirea la noua solicitare de arestare a prințului Paul. Acesta se află în Franța, sub control judiciar.
Citește și Șefa CSM susține că magistrații nu sunt ”plini de privilegii”. ”Și noi suntem oameni”