Prinţul Philip a murit la 99 de ani. Mesajul Casei Regale britanice: Cu profundă tristeţe Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ

Printul Philip, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit vineri dimineaţă la Castelul Windsor, a anunţat Familia Regală într-un comunicat de presă.

09 apr. 2021, 14:45
Prinţul Philip a murit la 99 de ani. Mesajul Casei Regale britanice: Cu profundă tristeţe Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ

Prințul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit la vârsta de 99 de ani.

„Cu profundă tristeţe Majestatea Sa Regina anunţă decesul iubitului Său soţ, Alteţa Sa Regală Prinţul Philip, Duce de Edinburgh. Alteţea Sa regală a murit în această dimineaţă la Castelul Windsor. Familia Regală se alătură oamenilor din întreaga lume care deplâng dispariţia sa. Alte anunţuri vor fi făcute la timpul potrivit”, a transmis Familia regală a Marii Britanii, într-un comunicat de presă.

Philip, duce de Edinburgh, s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. El este soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Tatăl lui a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei (1882-1944), unul dintre fiii regelui George I al Greciei. Mama lui a fost prinţesa Alice (1885-1969), fiica cea mare a lui Louis Alexander Mountbatten, marchiz de Milford Haven, şi a prinţesei Victoria de Hesse, o nepoată a reginei Victoria.

Atunci când prinţul Philip avea vârsta de 18 ani, unchiul lui, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat din ţară, după Războiul greco-turc. Alături de părinţii şi cele patru surori ale lui, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.

Pe 28 februarie 1947, Philip a devenit cetăţean britanic şi a renunţat la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei, adoptând totodată numele de familie al mamei sale, Mountbatten. În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană, pe atunci prinţesa Elisabeta. Căsătoria lor a avut loc la Westminster Abbey pe 20 noiembrie 1947.

Primul copil al cuplului regal, prinţul Charles Philip Arthur George, s-a născut în 1948. El a fost urmat de prinţesa Anne Elizabeth Alice Louise (născută în 1950), prinţul Andrew Albert Christian Edward (născut în 1960) şi prinţul Edward Anthony Richard Louis (născut în 1964).

În ultima perioadă, prinţul Philip s-a confruntat cu mari probelme de sănătate şi a fost internat pentru o lună de zile la un spital din Londra pentru investigaţii şi tratament. În această perioadă a suferit şi o intervenţie chirurgicală cardiacă.


loading...
Partenerii noștri