„Privilegiul Doamnelor” – tradiția care se respectă o dată la patru ani, pe 29 februarie. Legenda spune că în această zi femeile pot cere în căsătorie un bărbat

Ziua de 29 februarie aduce o oportunitate pentru femeile care respectă o tradiție ce are loc doar în această zi - „Privilegiul Doamnelor”

29 feb. 2024, 08:40
„Privilegiul Doamnelor” – tradiția care se respectă o dată la patru ani, pe 29 februarie. Legenda spune că în această zi femeile pot cere în căsătorie un bărbat
Privilegiul Doamnelor, tradiția care se respectă doar ăe 29 februarie

Anul 2024 este an bisect și are 366 de zile. Astfel, luna februarie are 29 de zile, situație care are loc o dată la patru ani. Există multe superstiții și tradiții legate de aceaztă zi, ce le implică pe doamne și domnișoare.

Citește și: Ritualul pe care să îl faci de 1 Martie! Energia frumuseții și a dragostei va curge armonios în viața ta

„Privilegiul Doamnelor” – ce este și de unde provine

Tradiția „Privilegiul Doamnelor” s-a născut în urmă cu sute de ani. Potrivit unei legende, care datează din secolul al V-lea, în această zi femeile pot cere în căsătorie un bărbat. Se spune că Regina Margareta a Scoției a adoptat o lege în 1288 care declara că femeile pot cere în căsătorie în fiecare zi de 29 februarie și că, dacă un bărbat refuză, trebuie să plătească o amendă constând într-o rochie nouă, mănuși sau un sărut. Cu toate astea, nu există nicio înregistrare a unei astfel de legi.

Cu aceeași idee ar fi venit și o călugăriță irlandeză din secolul al VI-lea, Brigid din Kildare, despre care se spune că l-a implorat pe Sfântul Patrick ca femeile să aibă șansa de a cere în căsătorie pețitorii timizi, scrie historyextra.com.

Citește și: Cele trei produse de la Lidl cu care le poți impresiona pe femeile din viața ta de 1 martie. Stocul este limitat și se va epuiza în timp record

Această tradiție a inspirat și un film. În 2010, a apărut filmul „Leap Year”, o comedie romantică cu Amy Adams. Acțiunea se învârte în jurul unei femei, agent imobiliar, care pleacă în Irlanda pentru a-l cere în căsătorie pe prietenul ei, pe data de 29 februarie, când, tradițional, se presupune că bărbații nu pot refuza o cerere de căsătorie din partea unei femei, profitând astfel de „Privilegiul Doamnelor”.