Problema calităţii aerului devine tot mai serioasă. Octavian Berceanu: Plămânii noştri sunt obosiţi de poluare. Nu e vina politicienilor corupţi şi incompetenţi, e a cetăţeanului

Calitatea aerului din România devine o problemă tot mai mare, iar ţara noastră ar putea fi sancţionată.

27 oct. 2021, 19:23
Problema calităţii aerului devine tot mai serioasă. Octavian Berceanu: Plămânii noştri sunt obosiţi de poluare. Nu e vina politicienilor corupţi şi incompetenţi, e a cetăţeanului

Octavian Berceanu, demis recent de către premierul Florin Cîțu de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu, a tras un important semnal de alarmă vizavi de calitatea aerului din Bucureşti.

„Fer dă București! Imi cer scuze fata de bucureșteni pentru ca nu am putut sa fac ca locuitorii palatelor Victoriei si Cotroceniului sa înțeleagă ca respiram toti același aer!
Furnalele metropolei lucrează în draci, ca sa recupereze zilele „dă sărbători trăcute”. Pe de alta parte plămânii noștri sunt obositi de poluare, gata pregătiți pentru comorbiditate.

Fumurile se ridica voioase de langa Bucuresti, se vede de pe Parlament si totusi, nimeni, dar absolut nimeni nu-si misca fundul puturos de politician pana acolo. Am mers la Sintesti nu numai cu Garda, Politia și Jandarmeria, dar și cu toate televiziunile importante din Europa, și o perioada am respirat aer normal. Nu e vina politicienilor ca sunt corupți si incompetenți, ca promovează nulități si hoti in institutiile statului, e mai mult vina mea de cetățean”, a spus Octavian Berceanu.

Ministrul Mediului: România ar putea fi sancționată din cauza calității aerului. Cele mai mari probleme sunt în București

A venit sezonul rece, iar în astfel de perioade calitatea aerului se înrăutățește în marile orașe. Calitatea aerului e afectată și de parcul auto învechit, dar și de creșterea emisiilor de dioxid de carbun.

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a avut discuții cu primarii marilor orașe, cele vizate de procedura de infrigement declanșată cu peste 10 ani în urmă de Comisia Europeană. Ministrull a spus că cele mai mari probleme cu poluarea sunt în București, unde s-au introdus cele mai puține măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

„Dacă nu reușim să demonstrăm Comisiei Europene că autoritățile locale iau și măsuri concrete de îmbunătățire a aerului, procedura de infringement nu se va opri, va merge până la capăt, asta însemnând inclusiv sancționarea României.

m vorbit cu 4 din cei 5 primari unde sunt cele mai mari probleme, referitor la măsurile care sunt luate la nivelul fiecărei autorități administrative locale. Unele nu au plan de îmbunătățire aprobat, iar altele au, dar măsurile nu sunt efective. Fiecare măsură trebuie cuantificată în reducerea poluării. La discuții am prezentat situația infringementului, am discutat despre măsurile luate de cele patru administrații publice locale”, a spus la Digi24 Tanczos Barna.