Ministrul Mediului: România ar putea fi sancționată din cauza calității aerului. Cele mai mari probleme sunt în București

A venit sezonul rece, iar în astfel de perioade calitatea aerului se înrăutățește în marile orașe. Calitatea aerului e afectată și de parcul auto învechit, dar și de creșterea emisiilor de dioxid de carbun.

27 oct. 2021, 17:40
Ministrul Mediului: România ar putea fi sancționată din cauza calității aerului. Cele mai mari probleme sunt în București

România ar putea fi sancționată pentru calitatea aerului

Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna, a avut discuții cu primarii marilor orașe, cele vizate de procedura de infrigement declanșată cu peste 10 ani în urmă de Comisia Europeană. Ministrull a spus că cele mai mari probleme cu poluarea sunt în București, unde s-au introdus cele mai puține măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

„Dacă nu reușim să demonstrăm Comisiei Europene că autoritățile locale iau și măsuri concrete de îmbunătățire a aerului, procedura de infringement nu se va opri, va merge până la capăt, asta însemnând inclusiv sancționarea României.

Am vorbit cu 4 din cei 5 primari unde sunt cele mai mari probleme, referitor la măsurile care sunt luate la nivelul fiecărei autorități administrative locale. Unele nu au plan de îmbunătățire aprobat, iar altele au, dar măsurile nu sunt efective. Fiecare măsură trebuie cuantificată în reducerea poluării. La discuții am prezentat situația infringementului, am discutat despre măsurile luate de cele patru administrații publice locale”, a spus la Digi24 Tanczos Barna.

Ministrul spune că sunt șanse mari ca situația să se înrăutățească și ca să nu se întâmple acest lucru ar trebui implementate măsuri de restricționare a traficului în anumite zone unde poluarea e mare și să se găsească soluții pentru a reduce numărul de apartamente care se încălzesc cu soluții poluatoare. Pe termen mediu și lung e nevoie de abordare generală pe tot ce se va construi, astfel încât să nu se mai permită instalarea centralelor individuale, a adăugat ministrul interimar.

De asemenea, e necesar să fie găsite soluții de scădere a numărului de mașini care poluează mult, mai spune Tanczos Barna.

„Am vorbit și despre obligația României de a reduce numărul de mașini mai vechi de 15 ani. Rezidențialul e o sursă importantă de poluare. În perspectiva lunilor noiembrie – februarie, impactul va fi mai mare în aceste orașe. Cele mai mari probleme sunt în București, unde traficul e o problemă uriașă și nu văd soluții, măsuri pentru a reduce traficul în centru. Nu se discută de benzi speciale pentru transportul în comun, despre soluții de încurajare a transportului în comun că metodă alternativă. La Cluj, vinerea, transportul public e gratuit, așa că și în celelalte zile e folosit mai mult.

În București nu avem încă management inteligent al transportului, nu văd nicio asumare pe termen mediu și lung pe ce înseamnă rezidențial, e nevoie de investiții pe asfaltarea străzilor.

Am avut mai multe întâlniri în ultimul an cu primarul Bucureștiului, dar nu avem rezultate și măsuri foarte concrete. De aceea am formulat și un punct de vedere dur privind Capitală, dar e nevoie de o implicare mai ambițioasă din partea primarului general, a primarilor de sectoare, pentru ca Bucureștiul să se transforme”, a afirmat Tanczos Barna.

În privința taxarea mașinilor mai vechi de 15 ani, ministrul a vorbit că trebuie stimulată scoaterea lor din circuit: „Să le descurajăm prin îngreunarea înmatriculărilor sau majorarea taxelor la anumite categorii de mașini, dar în balanță trebuie să avem și stimulare și coerciție. Probabil anul viitor va trebui să ne încadrăm cu aceste măsuri pentru a ne încadra și în termenul asumat”.

EXCLUSIV Tánczos Barna: „2021 este anul în care vom descuraja folosirea maşinilor poluante. În 10-15 ani, nu vor mai exista pe piaţă maşini cu motor pe benzină sau pe diesel”. VIDEO