Probleme grave în Timişoara. Semaforizarea funcţionează în regim de avarie, după ce joi a căzut complet din cauze necunoscute

Semaforizarea din Timişoara, coordonată de Centrul de Management Inteligent al Traficului din oraş, funcţionează, în prezent, în regim de avarie, după ce joi a căzut complet, din cauze încă necunoscute.

RomaniaTV.net
16 mart. 2018, 15:18
Probleme grave în Timişoara. Semaforizarea funcţionează în regim de avarie, după ce joi a căzut complet din cauze necunoscute

Specialiştii români şi austrieci, care au implementat proiectul cu finanţare europeană, susţin că nu s-au mai întâlnit cu o situaţie similară, iar oficialii locali nu exclud un posibil atac cibernetic sau perturbări datorate unor furtuni solare.

Primarul Nicolae Robu le-a cerut tuturor să identifice cauza, pentru a nu se repeta efecte similare, datorate aceleiaşi cauze.

„Nu este cunoscută nici acum cauza care a provocat, joi după-amiaza, căderea sistemului de semaforizare în tot oraşul pentru circa patru ore. Sistemul funcţionează acum doar în regim de avarie, se lucrează pentru identificarea şi depistarea cauzei căderii de ieri. Lucrează atât specialiştii de la firma austriacă ce a implementat sistemul, cât şi specialişti de la STS, care este partenerul nostru pe partea de comunicaţii. Cu toţii spun că nu s-au mai întâlnit cu o astfel de problemă niciodată”, a afirmat vineri primarul Nicolae Robu, într-o conferinţă de presă.

Edilul a afirmat că „nimeni nu se poate hazarda în lansarea de ipoteze”, dar nici nu se pot exclude un atac cibernetic sau efectele exploziilor solare foarte intense, anunţate anterior pentru datele de 14 şi 15 martie.

„Există un material care anunţase anterior că, pe datele de 14 şi 15 martie, exact zilele în care sistemul nostru a avut probleme, pot fi afectate sistemele de comunicaţii şi cele de alimentare cu energie electrică, din cauza unor explozii solare foarte puternice. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun accident”, a explicat edilul.

În 2015, Primăria Municipiului Timişoara a finalizat construirea centrului de Management Inteligent al Traficului, care a beneficiat de finanţare europeană de aproape 26 de milioane de lei, fiind conceput la un nivel de complexitate şi de modernitate unic în România, care plasează Timişoara în topul oraşelor europene cu management computerizat al traficului.

Principalele obiective ale proiectului au fost creşterea siguranţei traficului rutier, modernizarea şi extinderea sistemului de semaforizare, dotarea intersecţiilor şi a zonelor identificate cu risc de infracţionalitate sau zone rutiere periculoase cu echipamente noi de supraveghere, crearea unui centru de comandă şi control unic pentru managementul traficului şi supraveghere video.

În proiect sunt incluse lucrări la 44 de intersecţii nou semaforizate, 90 de intersecţii modernizate, 134 de intersecţii supravegheate video, 230 de camere de supraveghere instalate în intersecţii, şapte radare de viteză, 13 radare de informare, 13 panouri cu afişare numerică, 37 de sisteme de detecţie a trecerii pe roşu, 17 panouri afişare mesaje destinate conducătorilor auto, fiind montate la trecerile de pietoni 537 de dispozitive acustice pentru nevăzători.

După incidentul de joi, echipele de intervenţie au fost nevoite să refacă conectările la sistemul integrat al fiecărui semafor în parte, pe teren.