Probleme grave la Lukoil. Ministrul de Externe al Italiei: „E o situație extrem de delicată!”

Probleme severe în Europa, pentru companiile rusești. Guvernul Italiei impune restricții din ce în ce mai dure împotriva investițiilor din statul lui Vladimir Putin. 

19 sept. 2022, 09:11
Probleme grave la Lukoil. Ministrul de Externe al Italiei: „E o situație extrem de delicată!”

Roberto Cingolani, ministrul italian al Energiei, speră ca rafinăria Lukoil din Sicilia să fie cumpărată de un investitor străin, cât mai curând, informează presa internațională.

Sancțiunile impuse de Uniunea Europeană asupra importurilor de țiței rusesc afectează sever rafinăria, responsabilă pentru aproximativ 20% din capacitatea de rafinare a țării.

„Este o situație extrem de delicată, cel mai bun lucru ar fi o achiziție internațională”, le-a spus jurnaliștilor, Cingolani.

Rafinăria ISAB, în care lucrează aproximativ 1.000 de angajați, este deținută de firma elvețiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producția rafinăriei. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.

Înainte de declanșarea crizei COVID, rafinăria ISAB producea 10,6 milioane tone de produse rafinate pe an, 13% din producția totală a Italiei.

În țara noastră, Lukoil deținea rafinăria Petrotel Ploiești, o rețea de benzinării și pachetul majoritar de drepturi asupra unei concesiuni offshore de gaze naturale din Marea Neagră, la care se gândește de mai mult timp să renunțe.

 

Rusia, în război cu Bruxellesul

 

Între timp, Vladimir Putin continuă războiul cu Bruxellesul. Oficialul rus a cerut Uniunii Europene (UE) să ridice sancțiunile de la gazoductul Nord Stream 2 și a acuzat țările occidentale că sunt „bolnave”, iar criza energetică le-a lovit mult prea puternic.

„În cele din urmă, dacă totul este atât de greu, luați și ridicați sancțiunile de la Nord Stream 2 – 55 de miliarde de metri cubi pe an, trebuie doar să apăsați butonul – și totul a mers”, a declarat președintele rus, la Samarkand, în urma summitului SCO, relatează presa din Rusia.

Potrivit președintelui Rusiei, faptul că gazoductul nu funcționează este vina UE, care nu vrea să deschidă Nord Stream 2.

„Să se gândească singuri la cine este de vină pentru ce și să nu dea vina pe propriile greșeli pe noi”, a conchis Putin.