Probleme mari la secţiile ATI din ţară. Pacienţii în stare gravă, mutaţi dintr-o parte în alta: „Am acoperit pacienţii cu plapume”

Numărul cazurilor de coronavirus este în creştere, iar medicii atrag atenţia că în curând nu vor mai exista locuri libere la ATI. Au început să apară şi primele probleme grave la spitalele mobile. De exemplu, la Timişoara a fost haos după ce instalația de încălzire nu a mai făcut față, iar medicii au fost nevoiţi să transfere pacienții cu tot cu ventilatoare în alte unități medicale. Probleme au apărut şi la Iaşi, acolo unde staţia de oxigen de la o secţie ATI s-a defectat. 

RomaniaTV.net
19 oct. 2020, 16:20
Probleme mari la secţiile ATI din ţară. Pacienţii în stare gravă, mutaţi dintr-o parte în alta: „Am acoperit pacienţii cu plapume”

La Iași medicii s-au confruntat cu probleme mari, după ce stația de oxigen de la o astfel de unitate ATI mobilă s-a defectat înainte să interneze primii pacienți cu COVID-19 la terapie intensivă. Și asta pentru că, a apărut o avarie majoră încă din timpul testelor.

Situaţie critică în Iaşi. Nu mai există niciun pat liber la ATI, în tot municipiul. Pacienţii, transferaţi la alte unităţi sanitare

Cea mai gravă problemă a avut loc la Spitalul Victor Babeş Timişoara. Aici,  instalația care încălzea unitatea mobilă nu a făcut față după venirea frigului, astfel că medicii s-au văzut nevoiți să aducă radiatoare și să învelească pacienții bolnavi de Covid cu pături. Pentru că situația nu s-a remediat, s-a dispus la transferul acestora la alte unități medicale cu tot cu ventilatoarele care-i ajută să respire.

„Am acoperit pacienţii cu plapume şi am pus două radiatoare, sperând că dimineaţă se poate remedia problema, însă se pare că e o problemă mai complicată. Am mutat pacienţii în Secţia de Chirurgie Toracică, unde avem oxigen şi unde s-a putut improviza. Echipamentele de ventilaţie mecanică din tir au fost și ele mutate pe această secţie. Pacienţii au fost mutaţi parţial în saloanele care sunt în Secţia de Boli Infecţioase, iar cei cu forme mai uşoare vor fi transferaţi în spitalele suport”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş Timişoara, potrivit Mediafax.

Pacienții urmează să fie transferaţi până când încălzirea din unitatea ATI mobilă din Timișoara va funcționa din nou.

Virgil Musta: Sunt copleşit de gândul că va trebui să aleg între viaţă şi moarte