Probleme pentru austriecii de la Red Bull. Acuzații grave la adresa producătorului de energizante

Red Bull a dat de o nouă belea. După ce că energizantele sunt etichetate de nutriționiști drept printre cele mai periculoase pentru sănătate băuturi aflate pe piață, acum producătorul austriac este acuzat de cartelizare. 

22 mart. 2023, 10:33
Probleme pentru austriecii de la Red Bull. Acuzații grave la adresa producătorului de energizante

Red Bull aproape că a reușit să monopolizeze piața de băuturi energizante, iar austriecii încearcă un control total al acestui segment, susțin inspectorii UE, care au demarat investigații la sediul producătorului european.

Concret, austriecii sunt suspectați că au abuzat de dominația sa pe o piață extrem de populară. Astfel, autoritatea antitrust a UE cercetează acuzații conform cărora compania ar fi încălcat regulile ce interzic cartelurile și practicile comerciale restrictive.

Mark Mateschitz este noul șef european de la Red Bull (Distribution and Marketing GmbH). El a preluat compania de la tatăl său, fondatorul Red Bull, Dietrich Mateuschitz. Acum, Mateschitz deține 49% din acțiunile companiei. Familia thailandeză Yoovidhya deține restul de acțiuni.

Producătorul de băuturi controversate are sediul în Fuschl am See, în vestul Austriei. Red Bull este un business cu afaceri anuale de peste 6 miliarde euro și aproape 13.000 de angajați.

 

Fostul patron al Red Bull le-a acordat angajaţilor bonusuri de mii de euro înainte să moară

 

Înainte de a muri anul trecut, în 2022, în urma unei lupte îndelungate cu cancerul, miliardarul Dietrich Mateschitz, cel mai bogat om din Austria, fondator al companiei Red Bull, a dat instrucțiuni clare ca toți angajații săi din țară să primească o primă consistentă.

Astfel, pe lângă salariile aferente lunii octombrie, mii de angajați ai Red Bull au primit câte un bonus de 3.000 de euro, în loc de „un ultimul mulțumesc” al miliardarului despre care se spune că a manifestat întotdeauna un respect profund pentru angajații lui, potrivit Heute.at.

Averea lui Dietrich Mateschitz a fost estimată în 2022 de revista „Forbes” la 27,4 miliarde de euro.