Problemele grave cu care te lasă COVID chiar şi după ce te vindeci. „Mulţi au dificultăţi de respiraţie şi afecţiuni neurologice”

Dovezile care arată că infecţia cu coronavirus îi lasă pe pacienţi cu probleme grave de sănătate, chiar şi după vindecare, sunt tot mai multe. Foarte mulţi oameni care au scăpat de virus s-au văzut nevoiţi să revină înapoi la spital. Unii dintre ei au rămas cu probleme respiratorii, cu probleme neurologice sau de mişcare şi coordonare.

RomaniaTV.net
12 sept. 2020, 08:42
Problemele grave cu care te lasă COVID chiar şi după ce te vindeci. „Mulţi au dificultăţi de respiraţie şi afecţiuni neurologice”

Medicul Carmen Dorobăţ a spus că sechelele infecţiei cu COVID-19 au fost depistate în cazul pacienţilor cu forme medii şi grave.

„Boala poate lăsa sechele grave la nivelul aparatului respirator, dar și la nivel neurologic. La mulți pacienți am observat o afectare gravă persistentă. Mulți s-au prezentat la spital cu dureri de cap, stări de oboseală, dificultăți de respirație și de mers. Acestea sunt urmări ale afectării sistemului respirator, dar și urmări neurologice”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru bzi.ro.

Mulţi pacienţi s-au întors de urgenţă la spital fiindcă nu mai suportau durerile de cap, dificultăţile de respiraţie şi mers. Dr. Carmen Dorobăţ a explicat că în cazul lor plămânul era încă afectat, în ciuda testului negativ.

„Pentru pacienții care au prezentat dificultăți de respirație, s-a constatat că plămânul era încă afectat, chiar dacă testul PCR era negativ. Acestora li s-a recomandat recuperare respiratorie, un soi de gimnastică respiratorie. Pentru pacienții care au prezentat oboseală, dureri de cap, dificultăți de mers, s-a constatat o afectare neurologică. Aceștia au fost direcționați către un medic specialist neurolog pentru recuperare neuromotorie”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Studiile îngrijărătoare ale cercetătorilor: Unele victime ar putea să nu se mai recupereze niciodată

Medicii din Italia au dovedit şi ei, în luna iulie, în urma unor studii, că mulți pacienți care au scăpat deja de COVID-19 încă se confruntă cu tot felul de probleme de sănătate, cum ar fi boli renale, psihoză, insomnii, infecții ale coloanei vertebrale, accidente vasculare cerebrale, oboseală cronică sau probleme de mobilitate.

De asemenea, cei care au scăpat de COVID ar putea să se confrunte în continuare cu probleme de concentrare sau chiar de a efectua exerciții fizice.

Ce i-a îngrijorat pe mulţi este avertismentul specialiştilor italieni că e posibil ca unele victime să nu se mai recupereze niciodată după ce au luat virusul.

Şi cercetătorii din Londra au realizat un studiu din care a reieşit că infecția cu coronavirus ar putea afecta creierul definitiv. Mulți specialiști au dezvăluit și faptul că pacienții cu coronavirus pot avea anumite probleme luni de zile, chiar și după vindecare.

„Daunele vor fi cu tine mult timp după ce virusul a trecut”

Un caz concret este Richard Quest, jurnalist CNN, care a avut coronavirus, dar a reuşit să se vindece. Cu toate acestea, s-a confruntat cu numeroase probleme chiar şi după. Spre exemplu, tusea a revenit şi el a devenit foarte neîndemânatic.

„Dacă mă întind după un pahar sau încerc să iau ceva din dulap, fie răstorn lucrul respectiv, fie îl scap pe jos. Mă împedic de mobilă și cad. Este ca și cum o parte a creierului, care controlează mâinile și ajustează mișcările când vezi un obstacol, pur și simplu nu mai funcționează. Iar alte dăți resimt o confuzie ușoară, o microîntârziere cu un gând, o ezitare cu un cuvânt. Nimeni nu ar observa în afară de mine”, povestea el în urmă cu câteva zile.