Problemele întâmpinate de proprietarul unei pizzerii din Italia: „Caut personal, ofer contract de muncă, dar oamenii vor să lucreze la negru”

Fitore Krasniqi este proprietarul unei pizzerii din Italia care în prezent are probleme din cauza lipsei de personal. Majoritatea celor care au venit la interviu preferau să lucreze la negru.

08 feb. 2023, 16:38
Problemele întâmpinate de proprietarul unei pizzerii din Italia: „Caut personal, ofer contract de muncă, dar oamenii vor să lucreze la negru”
Fitore Krasniqi, proprietarul pizzeriei din Italia

Fitore Krasinqi, în vârstă de 40 de ani, proprietarul pizzeriei take-away „Da Toni” de pe strada Castellana din Istrana, Italia, a întâmpinat dificultăți atunci când a vrut să angajeze personal pentru afacerea sa.

„Caut pizzer și casieră, dar când le spun că ofer contract de muncă refuză. Vor să lucreze la negru”, a spus acesta, potrivit Il Gazzettino.

Patronul a pus un anunț în vitrină pentru câteva săptămâni. Oameni interesați au venit la un scurt interviu, iar câțiva dintre ei au refuzat semnarea contractului obișnuit de muncă deoarece preferau să lucreze ilegal, fără carte de muncă.

Fitore, de origini kosovare, trăiește în Italia de 20 de ani și a acumulat foarte multă experiență în domeniu. Nedumerit de situația prin care trece, acesta a povestit în mediul online întâmplarea.

Citește și: Locuri de muncă pentru români în hotelul familiei Trump din Irlanda

„Până acum mai multe persoane au venit să dea o probă, dar când le-am cerut documentele ca să le fac contract de muncă, nimeni nu a acceptat și nu s-au mai prezentat”, a scris acesta.

Părerile celor care au văzut postarea sunt împărțite. Unii cred că oamenii nu vor să-și piardă Venitul de Cetățenie, iar alții sunt de părere că acești candidați fie mai au un loc de muncă sau sunt chestiuni legate de taxe și ISEE (instrument ce permite măsurarea situației economice a familiilor), în baza căruia se oferă bonusuri de la stat.

„Mi-au spus că în alte pizzerii au lucrat fără contract, dar la noi nu se procedează astfel. Contractul îl portejează în primul rând pe muncitor și, în consecință, și pe angajator. Poate la început poți începe cu un contract pe durată determinată, să vezi cum merg lucrurile. Dar nu poate exista o cerere specifică de a lucra fără un contract”, mai spune Fitore.

Citește și: Angajări masive în Italia. Oportunităţi pentru români, ce meserii se caută

Salariul oferit de acesta este de 50 de euro pe seară, două ore sâmbăta și două ore duminica, iar casiera este plătită cu 7 euro pe oră.

În acest moment, pizzeria are cinci angajați, dar se dorește mărirea numărului de personal.

„Îmi amintesc că atunci când am ajuns în Italia eram plătit cu 100 de euro pe săptămână într-o pizzerie. Și am făcut-o pentru a învăța meserie. Da, erau vremuri diferite și acum sunt eu cel care vrea să-i învețe pe oameni cum se lucrează în acest domeniu. Important este că o fac cu contract”, a mai scris bărbatul.