Problemele uriaşe cu care se confruntă mass-media din cauza tehnologiilor digitale. „O democraţie puternică are nevoie de mass-media”

Vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu valorile şi transparenţa, Věra Jourová, şi Thierry Breton, comisar european pentru piaţa internă, au explicat, într-un editorial, de ce suferă democraţiile atunci când mass-media trece prin momente de cumpănă.

RomaniaTV.net
29 sept. 2020, 15:03
Problemele uriaşe cu care se confruntă mass-media din cauza tehnologiilor digitale. „O democraţie puternică are nevoie de mass-media”

Comisarii susţin că o soluţie pentru redresarea crizei este acordarea unei atenţii deosebite sectorului mass-media. Scăderea dramatică a veniturilor din acest sector, care e de aproape 80% în mai multe ţări, pune în pericol democraţia, mai spun ei.

„Valorile care definesc Uniunea noastră – libertatea, democrația, statul de drept și drepturile fundamentale – nu pot fi considerate a fi de la sine înțelese, ci trebuie să luptăm pentru ele. Același lucru este valabil și pentru libertatea și pluralismul mass-mediei, care sunt afectate în mod deosebit de transformarea digitală”, au transmis comisarii, conform g4media.

În ciuda faptului că sunt mulţi cititori, ascultători, telespectatori în această perioadă, veniturile sunt foarte scăzute din cauza pierderilor legate de publicitate. Aproape jumătate din cetăţenii UE se informează mai mult din ştirile online, ceea ce pune în pericol companiile media locale.

„Tehnologiile digitale au creat noi oportunități de accesare și de partajare a informațiilor, dar au adus, de asemenea, noi riscuri pentru libertatea de exprimare și pluralismul mass-mediei. Aceste riscuri sunt strâns legate de rolul de gardian pe care îl joacă platformele online, de puterea de piață a acestora, de volumul enorm de date și de cota de publicitate pe care le dețin.

Numai Facebook și Google au peste 50% din piața publicității online. Viitoarea noastră legislație europeană privind serviciile online, actul legislativ privind serviciile digitale, se va ocupa de aceste chestiuni. Intenționăm să propunem norme ex ante pentru a răspunde mai bine deficiențelor pieței care decurg din poziția marilor platforme online.

Vom examina, de asemenea, normele existente privind diversitatea și concentrarea mass-mediei naționale pentru a vedea dacă și cum se poate asigura pluralismul de opinii pe piețele digitale. Și, în general, este esențial să prezentăm o viziune pozitivă și calea de urmat pentru acest sector care se confruntă cu transformarea digitală”.