Procuratura moldoveană deschide DOSAR PENAL pentru reţinerea directorului Liceului Lucian Blaga

Procuratura Generală a Republica Moldova a deschis un dosar penal în urma reţinerii directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, de către forţele de securitate din regiunea separatistă transnistreană, relatează Europa Liberă în pagina electronică, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
13 feb. 2014, 11:04
Procuratura moldoveană deschide DOSAR PENAL pentru reţinerea directorului Liceului Lucian Blaga

Procuratura de la Chişinău anunţă, într-un comunicat, că membrii „forţelor neconstituţionale” din regiunea transnistreană riscă de la trei până la şapte ani de închisoare pentru privare ilegală de libertate.

Demersul instanţei din Republica Moldova intervine după ce directorul liceului cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi alţi doi angajaţi ai instituţiei de învăţământ au fost reţinuţi săptămâna trecută pentru mai multe ore când reveneau de la Chişinău cu salariile profesoriilor, sub acuzaţia de „contrabandă cu valută”.

Directorul Liceului Lucian Blaga, Ion Iovcev a fost citat pentru joi de procurorii din regiunea separatistă transnistreană, care ar putea decide sancţiuni în acest caz, scrie Mediafax.

Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi în special Liceul „Lucian Blaga” sunt vizate în ultima perioadă de presiunile autorităţilor separatiste de la Tiraspol. În luna ianuarie, autorităţile separatiste au blocat conturile instituţiei de învăţământ, după ce liceul a fost percheziţionat în decembrie de angajaţi ai Procuraturii transnistrene. Conturile liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” de la Tiraspol au fost blocate la mijlocul lui ianuarie.

Autorităţile separatiste transnistrene au interzis în 1994 şcolilor din regiune să predea în grafia latină, însă opt instituţii nu au dat curs acestei decizii şi, în consecinţă, au fost supuse mai multor presiuni, care au vizat fie confiscarea sediilor, fie creşterea taxelor pentru chirie.

Presiunile Tiraspolului asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost condamnate săptămâna trecută într-o rezoluţie a Parlamentului European. Documentul adoptat de Legislativul european cere Tiraspolului încetarea presiunilor asupra instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiune şi respectarea pe deplin a dreptului la educaţie în limba maternă.

În replică, Ministerul rus de Externe a denunţat ” dorinţa arogantă a eurodeputaţilor care au susţinut rezoluţia de a trece drept experţi într-o problemă atât de delicată şi complexă”. În acelaşi timp, diplomaţia de la Moscova a făcut apel la Uniunea Europeană „să adopte pe viitor o atitudine mai responsabilă faţă de problemele legate de reglementarea situaţiei din Transnistria”.