Procuror: Faptele Costicăi Vărzaru sunt mai grave decât par, iar ea nu îşi asumă ce a făcut

Un procuror a arătat marţi că elementele rezultate în ancheta privind suspiciunile de fraudă la bacalaureatul de la liceul "Bolintineanu" relevă fapte mai grave decât acuzaţia de trafic de influenţă adusă fostei directoare Vărzaru şi că aceasta nu conştientizează şi nu îşi asumă gravitatea acestora.

RomaniaTV.net
09 iul. 2013, 12:57
Procuror: Faptele Costicăi Vărzaru sunt mai grave decât par, iar ea nu îşi asumă ce a făcut

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, marţi, recursul formulat de Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, la decizia de arestare preventivă pentru 29 de zile în dosarul în care este acuzată de trafic de influenţă privind examenul de bacalaureat.

Procurorul prezent la şedinţă a arătat că fosta directoare trebuie să rămână în arest pe parcursul anchetei, din cauza pericolului social pe care-l prezintă

După ce a ascultat declaraţia Costicăi Vărzaru, procurorul arătată că încadrarea la acest moment pare să fie una blândă în raport de conturul situaţiei faptice ce este relevat de anchetă.

Procurorul a arătat că încadrarea juridică ar putea fi chiar mai gravă decât traficul de influenţă şi că directoarea Vărzaru lasă impresia, după declaraţiile de marţi, că „nici acum nu îşi asumă şi nu conştientizează gravitatea faptelor ei”.

La rândul său, avocatul fostei directoare, George Moloman, le-a arătat judecătorilor că dacă Vărzaru nu ar fi dat declaraţii sincere în faţa anchetatorilor şi în faţa primei instanţei, la acest moment anchetatorii nu ar fi avut, practic, nicio probă împotriva ei.

Avocatul a arătat că Vărzaru poate fi lăsată în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea sau ţara, pentru că Tribunalul Bucureşti, care a emis mandatul de arestare preventivă pe numele ei, a înţeles în mod eronat sinceritatea femeii, pe care a întors-o împotriva ei.

Moloman a mai spus că ea nu a încercat niciun moment să influenţeze martorii sau mersul anchetei, astfel că nu sunt reliefate motivele temeinice ale arestării.

Totodată, avocatul le-a precizat judecătorilor că probele dosarului, până la acest moment, nu arată elementele constitutive ale faptei de trafic de influenţă pentru care este cercetată clienta sa.

În ultimul cuvânt, Costica Vărzaru a declarat că îi pare rău pentru elevii ei şi pentru evenimentele prin care au trecut aceştia în ultima perioadă.

Un complet de trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, format din preşedintele Vasile Băjan, Daniela Panioglu şi Carmen Veronica Găină, a rămas în pronunţare pe recursul făcut de Vărzaru, urmând să decidă dacă dispune cercetarea ei în stare de libertate sau nu.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul „Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Directoarea Liceului „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, Costica Vărzaru, demisă din funcţie în ziua percheziţiilor, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, în 2 iulie, de Tribunalul Bucureşti, fiind acuzată de trafic de influenţă în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului şcolar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins şi primit bani de la elevi care urmau să susţină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promiţând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire şi «cheltuieli» pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginţilor claselor terminale. Anchetatorii au stabilit că printre diriginţii care ar fi strâns de la elevi câte 500 de euro este şi profesorul de religie Leonard Petre.

Banii ajungeau la Costica Vărzaru, care se angajase să „relaţioneze” cu profesorii supraveghetori de la probele scrise ale examenului de bacalaureat. Banii erau daţi fie direct, fie disimulat, puşi în pachete de ţigări, ziare sau reviste, ce erau lăsate pe catedrele supraveghetorilor.

Tribunalul Bucureşti a arătat, în motivarea decizie de arestare, că faptele Costicăi Vărzaru sunt periculoase şi grave pentru că, prin comiterea lor, s-a creat un avantaj pentru elevii care promovează examenul de bacalaureat prin fraudă. Instanţa a precizat că „se creează în rândul liceenilor şi persoanelor care urmează cursurile la fără frecvenţă opinia că pot promova examenul de bacalaureat fără a fi nevoie să înveţe, ci doar contra unei sume de bani”.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după proba scrisă la Limba română, iar conducerea liceului a fost demisă de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.