Procurorul Emilian Eva, condamnat la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare

Procurorul Emilian Eva a fost condamnat marți de Înalta Curte de Casație și Justiție la 2 ani și 11 luni închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

RomaniaTV.net
17 oct. 2017, 16:10
Procurorul Emilian Eva, condamnat la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare

De asemenea, Emilian Eva a fost condamnat la plata unei amenzi penale de 12.000 lei pentru fals în declarații, însă el a fost achitat pentru spălare de bani.

Instanța a dispus în cazul lui Emilian Eva un termen de supraveghere de 4 ani, el fiind obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 zile în cadrul Consiliului Local Iași — Direcția de Asistență Comunitară sau Direcția Exploatare Patrimoniu.

În același dosar, fiica procurorului, Bianca Mădălina Eva, și nepotul său, Ioan Eva, au fost achitați pentru mărturie mincinoasă.

Pe latură civilă, judecătorii au dispus confiscarea de la Emilian Eva a sumelor de 18.400 euro și 2.700 lei, precum și trei tablouri: „Cu gândul la tine” semnat Alexandru Panatta Codreanu, „Ulcică cu flori” semnat Uzum și „Peisaj citadin” semnat Negely.

În schimb, magistrații au hotărât restituirea unor tablouri către Bianca Mădălina Eva, aflate în custodia Muzeului Național de Artă al României, respectiv „Peisaj nupțial” (semnat E. Boușcă), „Trandafiri în glastră” (Constantin Artachino), „Natură statică cu vase și mască” (Mircea Ciobanu), „Bust de femeie” (Maxy), „Petunii” (Denise), „Peisaj din Delta Dunării” (Constion), precum și statueta „Tors” semnată Marcel Guguianu.

De asemenea, au fost restituite mai multe tablouri către Iuliana Eva, Adrian Rublinschi și Dan Nicolae Tesloianu.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare.

Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai — iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligențele profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”, în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.

„Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluția a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian”, arăta DNA.

După soluționarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 — ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.

În perioada ianuarie — februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obținut de la Ministerul Culturii — Direcția Județeană pentru Cultură Iași un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul acestui stat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită.

Procurorii DNA mai arătau că, în intervalul august 2014 — iunie 2015, Emilian Eva a achiziționat, în vederea revânzării, și a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacțiilor intermediate unui număr de peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț.

Fiica procurorului, Bianca Mădălina Eva, și nepotul său, Ioan Eva, l-au ajutat pe Emilian Eva să transporte și să vândă respectivele tablouri, cei doi fiind trimiși și ei în judecată pentru mărturie mincinoasă.