Procurorul TPI cere ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru Ratko Mladici, supranumit „Măcelarul din Balcani”

Procurorul a cerut miercuri închisoarea pe viață împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladici, supranumit 'Măcelarul din Balcani', acuzat că a desfășurat o 'epurare etnică' a unei părți a Bosniei în vederea creării unui stat sârb pur din punct de vedere etnic, relatează AFP și Reuters.

07 dec. 2016, 14:33
Procurorul TPI cere ÎNCHISOARE pe VIAŢĂ pentru Ratko Mladici, supranumit „Măcelarul din Balcani”

„Ar fi o insultă la adresa victimelor și un afront adus justiției de a-l condamna la oricare altă pedeapsă în afară de închisoarea pe viață”, a declarat procurorul Alan Tieger în fața Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) la Haga.

Procesul său a ajuns săptămâna trecută la capătul procedurilor începute în 2012, iar Ratko Mladici, în vârstă de 74 de ani, trebuie să răspundă la 11 capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanității și crime de război comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care a făcut peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de strămutați.

„A venit momentul ca generalul Mladici să fie tras la răspundere pentru crimele comise împotriva fiecăreia dintre victimele sale și a comunității pe care el a distrus-o”, a adăugat Tieger.

Apărarea ar urma să își înceapă vineri pledoaria, prevăzută să dureze trei zile, în timp ce verdictul este așteptat în 2017.

Ratko Mladici trebuie să răspundă în special pentru asediul de la Sarajevo, care a durat 44 de luni și în cursul căruia 10.000 de civili au fost uciși, căzând victime obuzelor de mortiere lansate de pe înălțimile care înconjoară orașul sau focurilor de armă trase de lunetiști.

Acuzat de luare de ostatici a unor angajați ai ONU, Ratko Mladici este de asemenea urmărit penal pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani în iulie 1995 la Srebrenica, cel mai sângeros masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi Procurorii au decis: Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, a orchestrat genocidul de la Srebreniţa

Conform acuzării, care și-a finalizat miercuri un rechizitoriu ce a durat trei zile, inculpatul s-a aflat ‘la comanda’ forțelor sârbo-bosniace „care au comis o schemă constantă de crime”, chiar dacă el încearcă acum „să se sustragă de la responsabilitatea cu care altădată se lăuda”.

Procesul împotriva lui Ratko Mladici este ultimul pentru TPI, creat în timpul războiului din 1993 de către ONU pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii celor mai mari atrocități comise în timpul conflictelor care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii.

Inculpat în iulie 1995, el a stat ascuns timp de 16 ani de justiția internațională, fiind arestat în casa unui membru al familiei sale în Serbia, la 26 mai 2011.

La sfârșitul lunii martie, fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadjici, a fost condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de închisoare pentru genocid și crime împotriva umanității în timpul războiului din Bosnia. El a fost găsit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbați și băieți musulmani la Srebrenica în iulie 1995.