Produse şi servicii mai scumpe pentru români din toamnă. Avertismentul autorităţilor

Ziua marilor scumpiri. Romanii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru vicii, dar si unele servicii si bunuri. De la cele oferite de saloanele de cosmetică, la case și materiale de constucții. Și pâinea se va scumpi. Totul pe fondul preturilor uriase la gaze și electricitate, dar și din cauza secetei.

01 aug. 2022, 10:43
Produse şi servicii mai scumpe pentru români din toamnă. Avertismentul autorităţilor

Scumpirile vor continua și în perioada următoare, arată datele Institutului Național de Statistică, în condițiile în care între 25-53% dintre firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul vor ridica prețurile. Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât și avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produsele vor fi mai scumpe din cauza secetei.

După ce materialele de construcție au suferit majorări de preț pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi și manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească prețul din cauza noilor măsuri fiscale care intra in vigoare de azi.

Citeşte şi: Taxe şi impozite mai mari de la 1 august. Ce schimbări la Codul Fiscal intră în vigoare de astăzi

De asemenea, ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu. Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ majorat, pentru a putea să îşi acopere cheltuielile de până acum şi pentru a putea continua să cultive terenurile agricole.

Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv.

Citeşte şi: Schimbare ROBOR cu IRCC. Peste 10.000 de români cu credite Prima Casă au apelat la această soluţie

Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a declarat Daea.