Produsele care nu vor mai apărea în magazine. Sunt interzise începând cu 3 iulie

Produsele care nu vor mai apărea în magazine. Începând cu data de 3 iulie, mai multe produse de unică folosinţă vor dispărea de pe rafturi. România a avut doi ani la dispoziţie să ia aceste măsuri impuse printr-o directivă din 2019 a CE.

09 iun. 2021, 10:55
Produsele care nu vor mai apărea în magazine. Sunt interzise începând cu 3 iulie
Produsele care nu vor mai apărea în magazine

Produsele care nu vor mai apărea în magazine. Reprezentanţii Ministerului Mediului recunosc că vor face totul pe ultima sută de metri şi că vor veni cu un plan, fără să depăşească termenul impus de comisarii europeni.

Produselor interzise sunt beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.

Rămân însă alternative, farfurii, tacâmuri sau caserole din trestie de zahăr, de pildă. Paiele de carton de pildă, se înmoaie în băutură, dar există şi varianta celor din sticlă, care pot fi spălate şi refolosite.

Citeşte şi: Anunţul celui mai mare producător de alimente din lume care răstoarnă tot: Aceste produse ale noastre nu vor fi niciodată sănătoase!

Produsele care nu vor mai apărea în magazine

Comisarii europeni spun că ţările ar trebui să ia măsuri care să limiteze şi consumul de pungile din plastic biodegradabil, pentru că nu există studii care să arate că acest tip de plastic se descompune rapid, dar şi pentru o altă categorie de produse pentru care nu există înlocuitor precum şerveţelele umede, care se descompun foarte greu, pachetele şi foliile din plastic sau filtrele de tutun.

Ștefan Turcu, Reprezentanța Comisiei Europene în România: „Un principiu care este introdus odată cu această directivă este „poluatorul plăteşte”, adică producătorul trebuie să se asigure că în anumite cazuri este cel care va colecta resturile, deşeurile rezultate în urma utilizării acestor produse.

Şi restaurantele care fac livrări la domiciliu sunt nevoite să renunţe la tacâmurile şi caserolele din plastic, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli mai mari.

Simona, managerul unui restaurant: „Costurile sunt mult mai ridicate faţă de cle din plastic, cred că chiar de 2, 3 ori mai mari. Este foarte greu de găsit furnizori care să aibă stocuri suficiente pentru a putea să ne furnizeze acest tip de ambalaj”, informează Stirileprotv.ro.

În atenţia Comisiei Europene au intrat şi echipamentele de pescuit. Anual peste 11 mii de tone de astfel de produse sunt pierdute sau aruncate în mări şi oceane.


loading...
Partenerii noștri