Produsele şi serviciile care se ieftinesc din 1 iulie 2022. Pentru ce vom plăti mai mult în următoarele luni

Prima zi din luna iulie vine atât cu scumpiri, cât şi cu ieftiniri ale unor produse. Vom plăti mai mult pentru concedii şi pentru unele alimente sau alcool. În schimb, s-au ieftinit carburanţii în urma compensării aplicate de Guvernul Ciucă. Tot de azi, avem tarife mai mici la roaming.

01 iul. 2022, 17:23
Produsele şi serviciile care se ieftinesc din 1 iulie 2022. Pentru ce vom plăti mai mult în următoarele luni

Produsele şi serviciile care se ieftinesc din 1 iulie 2022. Preţul combustibilului din România a scăzut cu 50 de bani, prima oară în ultimele şase luni. Unele dintre benzinării au afişat deja reducerea de 50 de bani pentru un litru de carburant.

Ieftinirea benzinei şi motorinei a avut loc după ce joi seara a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa referitoare la această compensare. Rămâne de văzut dacă această măsură va fi aplicată de toate lanţurile de benzinării întrucât nu este obligatorie.

De exemplu, la o benzinărie din Capitală, prețul unui litru de benzină este 8,18 lei, în vreme ce unul de motorină costă 8,74 lei. Vineri, 1 iulie, cea mai ieftină benzină în București este 8,16 lei litrul față de 8,56 lei în data de 22 iunie, când Guvernul a anunțat măsura preţurilor la carburanți, potrivit Antena3.

În plus, cel mai ieftin litru de motorină se vinde în Bucureşti cu 8,72 lei, față de 9,16 lei, în data de 22 iunie.

Citeşte şi: Schimbări importante pentru toţi românii. Intră în vigoare de la 1 iulie

Produsele şi serviciile care se ieftinesc din 1 iulie 2022. Tarife de roaming mai mici în ţările UE

Comisia Europeană a anunţat că, începând de vineri, 1 iulie a intrat în vigoare noul regulament îmbunătăţit privind roamingul, care extinde „Roamingul la tarife naţionale” până în 2032. Astfel, persoanele care călătoresc în ţările UE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

ANCOM a anunţat că, pe lângă reducerea tarifelor reglementate la nivel de gros și asigurarea accesului utilizatorilor la servicii de aceeași calitate în toate statele membre, sunt prevăzute noi obligații de informare în sarcina operatorilor, atât în ceea ce privește tarifele aplicate, cât și pentru asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru toți utilizatorii, incluzând aici și persoanele cu dizabilități.

Noul Regulament prevede reduceri treptate ale plafoanelor tarifelor reglementate la nivel de gros, care sunt tarifele maxime pe care un operator vizitat le poate percepe de la celălalt operator în timpul roamingului, începând cu 1 iulie 2022.

De asemenea, începând cu această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârșitul anului 2022 se aplică următoarele valori:

– suprataxa pentru date – 2 Euro/GB, fără TVA;

– suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenţi/minut, fără TVA;

– suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA;

– suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA.

Suprataxele se vor aplica la depășirea volumului de consum rezonabil.

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, ce va fi actualizată cu noile tarife începând cu 1 iulie 2022.

Citeşte şi: Peste 240.000 tone de grâu românesc merg direct la export. Egiptul a făcut o achiziţie record

Bilete de tren mai scumpe cu 20% de la 1 iulie

Preţul unui bilet de tren este mai mare cu 20% începând de azi. De exemplu, pentru o călătorie Bucureşti-Braşov, plăteam înainte 44 de lei. După scumpire, acelaşi bilet costă 54 lei, cu 10 lei mai mult.

S-a scumpit şi drumul spre mare. Dacă înainte plăteam 55 de lei pe un bilet de tren pentru ruta Bucureşti-Constanţa, acum vom plăti 67, cu 12 lei mai mult.

Scumpirile au fost aplicate din cauza creşterii diferitelor materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, piese de schimb şi electricitate.

În schimb, CFR a anunţat că va acorda în continuare reduceri pentru cumpărarea biletelor online, direct de pe site sau din aplicaţia mobilă, pentru călătoria dus-întors şi pentru cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile.

Preţuri mai mari pentru cazare, ţigări şi alcool

Totodată, de la 1 iulie vom plăti mai mult şi pentru cazare, ţigări, alcool sau produse care conțin zahăr. Se scumpesc şi concediile deoarece TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier.

De la 1 iulie, şi industria ospitalităţii va avea de suferit deoarece se vor majora accizele şi se vor anula o serie de facilităţi la TVA. În consecinţă, vor fi mai scumpe cazarea și masa la restaurant, dar și băuturile alcoolice, precum si cele care conțin zahăr.

În plus, creşte TVA-ul de la 9 la 19% pentru produsele care conţin zahăr. Accizele la alcool se majorează cu 20%, iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 de lei pe an.

Accizele la tutun astfel majorate vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, având acordul industriei în acest sens si ținând cont de faptul că, în anul 2022, nu s-a operat nicio majorare a acestor accize.