Schimbări importante pentru toţi românii. Au intrat în vigoare de la 1 iulie

Pensionarii cu venituri mici primesc vouchere de 700 de lei, valoarea tichetelor de masă se majorează cu 50%, dar şi preţurile cresc pe măsură.

01 iul. 2022, 16:45
Schimbări importante pentru toţi românii. Au intrat în vigoare de la 1 iulie

Viaţa românilor trece prin schimbări importante de vineri. Se acordă numeroase facilităţi, dar şi preţurile şi tarifele anumitor produse/servicii cresc.

Valoarea tichetelor de masă va creşte până la 30 lei

De la 1 iulie, valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaţilor creşte la cel mult 30 lei, pentru fiecare zi lucrată.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea legii care prevede că voucherele de vacanţă acordate părinţilor pot fi folosite pentru plata taberelor pentru copii, iar valoarea nominală maximă a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei.

ROBOR la 3 luni, la cel mai mare nivel din 2010 încoace. Cu cât cresc ratele românilor de la 1 iulie

Până acum, valoarea unui tichet de masă era de 20,17 lei, iar valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar unui angajat, de 443,74 de lei.

Schimbări la pensii: Pensionarii cu venituri mici vor primi un ajutor de 700 lei în luna iulie

Guvernul a aprobat la începutul lunii iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea, în luna iulie, a unui ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat miercuri că taloanele de pensie aferente lunii iulie, care includ ajutorul financiar, au fost tipărite, iar de la 1 iulie se va începe efectuarea plăţilor.

Potrivit OUG nr. 74/2022, ajutorul financiar se acordă o singură dată, doar în luna iulie.

Numărul beneficiarilor este de 3,3 milioane de pensionari, potrivit premierului Nicolae Ciucă.

Cum se va calcula venitul lunar

Potrivit OUG nr. 74/2022, prin sintagma venituri lunare se înţelege:

  • venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  • venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  • venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  • venituri din indemnizaţia socială pentru pensionari;
  • venituri din salarii şi asimilate salariilor.

Vouchere sociale în valoare de 250 lei

Peste 2,5 milioane de români beneficiază de vouchere sociale în valoare de 250 de lei, care sunt încărcate o dată la două luni cu această sumă, în patru tranşe, până pe 21 decembrie 2022.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a început luni, 20 iunie, alimentarea cu prima tranşă în valoare de 250 de lei a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” cu care se pot achiziţiona produse alimentare şi mese calde. Ulterior, la 20 iunie, a început alimentarea cardurilor, care se face într-un interval de aproximativ 7-10 zile de la momentul în care este primit de beneficiar, potrivit unui comunicat de presă.

Tichete cadou 2022. Deputaţii au adoptat amnistia fiscală pentru firmele care au dat vouchere colaboratorilor

„Până la data de 1 iulie, peste 500.000 de români vor putea folosi ajutorul financiar din bani europeni pentru achiziţionarea alimentelor necesare”, potrivit Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Beneficiază de vouchere următoarele categorii de persoane:

a) Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

b) Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

c) Familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

f) Persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Premierul Nicolae Ciucă susţine că pachetul ”Sprijin pentru România” are o valoare de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din valoare fiind asigurată din fonduri europene, iar 48% de la bugetul de stat. Programul ”Sprijin pentru România” are trei obiective principale: „susţinerea economiei pentru o creştere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale şi desigur solidaritate între generaţii”, a declarat Nicolae Ciucă.

Benzină şi motorină mai ieftine, din 1 iulie

Preţul carburanţilor a scăzut de la 1 iulie, pentru prima oară în ultimele şase luni. Unele benzinării au afişat deja reducerea de 50 de bani pentru litrul de carburant.

Ieftinirea are loc după ce, noaptea trecută, ordonanţa de urgenţă care prevede această compensaţie a fost publicată în Monitorul Oficial

Noua Casă 2022. Programul nu a mai fost la fel de atractiv ca anul trecut. Doar 45% din buget a fost epuizat

Rămâne de văzut dacă măsura va fi aplicată de toate benzinăriile, pentru că nu este obligatorie. Prețurile la pompă au scăzut în această noapte cu 50 de bani, iar șoferii au venit să alimenteze de la primele ore ale dimineții.

Unele benzinării au afișat reducerea direct pe tabelă. De exemplu, la un peco din Capitală, prețul unui litru de benzină este 8,18 lei, iar prețul unui litru de motorină este 8,74 lei.

Potrivit Antena 3, cea mai ieftină benzină în București, la acestă oră, este 8,16 lei litrul față de 8,56 lei în data de 22 iunie, când Guvernul a anunțat măsura preţurilor la carburanți.

La motorină, cel mai ieftin litru din Capitală se vinde cu 8,72 lei, față de 9,16 lei, în data de 22 iunie.

Tarife de Roaming mai mici pentru cei care călătoresc în țările UE, din 1 iulie

Noul regulament îmbunătăţit privind roamingul, care extinde „Roamingul la tarife naţionale” până în 2032, intră în vigoare vineri, 1 iulie 2022, a anunţat Comisia Europeană.

Călătorii din UE pot efectua apeluri, trimite mesaje text şi naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

Potrivit unui comunicat al ANCOM, pe lângă reducerea tarifelor reglementate la nivel de gros și asigurarea accesului utilizatorilor la servicii de aceeași calitate în toate statele membre, sunt prevăzute noi obligații de informare în sarcina operatorilor, atât în ceea ce privește tarifele aplicate, cât și pentru asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru toți utilizatorii, incluzând aici și persoanele cu dizabilități.

Noul Regulament prevede reduceri treptate ale plafoanelor tarifelor reglementate la nivel de gros, care sunt tarifele maxime pe care un operator vizitat le poate percepe de la celălalt operator în timpul roamingului, începând cu 1 iulie 2022.

De asemenea, începând cu această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârșitul anului 2022 se aplică următoarele valori:

– suprataxa pentru date – 2 Euro/GB, fără TVA;

– suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenţi/minut, fără TVA;

– suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA;

– suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA.

Suprataxele se vor aplica la depășirea volumului de consum rezonabil.

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, ce va fi actualizată cu noile tarife începând cu 1 iulie 2022.

Preţul unui bilet de tren, mai scump cu 20% de la 1 iulie

Tot de astăzi, încep şi scumpirile. Preţul unui bilet de tren este cu 20% mai mare de vineri, 1 iulie.

Spre exemplu, pentru o călătorie Bucureşti-Braşov, plăteam înainte 44 de lei. După această scumpire, vom plăti 54 lei, cu 10 lei mai mult.

O altă destinaţie favorită pentru români: Bucureşti-Constanţa. Dacă înainte plăteam 55 lei pe bilet, acum vom plăti 67, cu 12 lei mai mult.

Veste proastă pentru bugetari! Guvernul suspendă angajările la stat de la 1 iulie 2022

Această scumpire are loc din cauza creşterii diferitelor materiale cu pondere mare în activitatea de transport feroviar: combustibil, piese de schimb şi electricitate.

Totodată, CFR va continua să acorde reduceri pentru cumpărarea biletelor online, direct de pe site sau din aplicaţia mobilă, pentru călătoria dus-întors şi pentru cumpărarea cu anticipaţie de peste 10 zile.

Se scumpesc concediile

TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru serviciile de restaurant şi catering, dar și pentru serviciile de cazare în cadrul regimului hotelier.

Industria ospitalității va fi din nou afectată de la 1 iulie 2022. În prima zi a lunii iulie, accizele se vor majora și, de asemenea se va anula și o seria de facilități la TVA.

În acest fel, vor fi mai scumpe cazarea și masa la restaurant, dar și băuturile alcoolice, precum si cele care conțin zahăr.

Bani mai mulţi pentru zahăr, tutun şi alcool

Totodată, TVA-ul va crește de la 9 la 19% pentru produsele care conțin zahăr.

Important de subliniat este faptul că această creștere a taxelor și accizelor se va aplica de la 1 iulie, și nu de anul viitor.

Accizele la alcool se majorează cu 20%, iar accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 de lei pe an.

Accizele la tutun astfel majorate vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022, având acordul industriei în acest sens si ținând cont de faptul că, în anul 2022, nu s-a operat nicio majorare a acestor accize.