Produsul de bază din coşul românilor şi-a dublat preţul

Un produs nelipsit de pe mesele românilor a ajuns să coste considerabil mai mult.

05 mart. 2019, 06:50
Produsul de bază din coşul românilor şi-a dublat preţul

În această perioadă, cartofii româneşti pleacă de la producători cu 2 lei kilogramul, iar la la raft costă 4 lei. Cartofii îşi dublează practic preţul până ajung pe tarabele din piaţă. 

Comuna Lunguleţu (Dâmboviţa) e vestită pentru agricultură, dar acum abia se găsesc cartofi din producţia 2018 în beciurile ţăranilor, fiindcă se păstrează foarte greu. Acesta e motivul pentru care preţul a sărit atât de mult, scrie adevarul.ro.

„Acum, în Lunguleţu, cartofii se vând cu 2 lei pe kilogram. E un preţ acceptabil, mai ales că vara nu vindem cu mai mult de 30 – 50 de bani kilogramul. Nu prea se mai găsesc cartofi. Mai au oamenii câteva sute de kilograme la momentul acesta, fiecare cum s-a gospodărit”, explică Ion Vlad, primarul comunei Lunguleţu.

Agricultorii din comună muncesc la însămânţarea terenurilor cu cartofi, care vor putea fi vânduţi la piaţă abia peste trei – patru luni. 

Noi am recoltat cartofii spre sfârşitul primăverii – începutul verii 2018. După ce au făcut socotelile cu sămânţa şi cu ce au vândut, oamenii şi-au dat seama că n-au realizat mare lucru. Este şi greu, şi scump să păstrezi cartofii atâtea luni. E nevoie de camere aerisite şi de curent electric”, adaugă edilul.

Cartofii noi vor apărea în perioada iunie-iulie. Agricultorii spun că recoltarea va avea loc anul acesta în iunie, pentru că mulţi ţărani vor aştepta să vadă cum vor fi condiţiile meteo la însămânţare. „În perioada aceasta se plantează coratofii pentru producţia de anul acesta. Se plantează în condiţii foarte bune acum, dar nu ştim cum o să fie. Unii au început să intre pe câmp să însămânţeze, chiar dacă pământul mai este ud, pe alocuri. În mod normal, prima recoltă de cartofi apărea la sfârşitul lunii mai. Anul acesta, cartofii noi vor apărea în perioada iunie-iulie”, a spus un agricultor.

În Lunguleţu sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.