Produsul vegan, fără pesticide sau fertilizatori, pentru care clienţii sunt gata să plătească sute de euro. Este făcut şi în România

În lumea vinului, o nouă tendință își face loc: vinul vegan. Cu o creștere a preocupării pentru un stil de viață sănătos și respectuos față de mediu, consumatorii sunt dispuși să plătească sume considerabile pentru un produs care să fie în armonie cu principiile lor.

15 apr. 2024, 08:44
Produsul vegan, fără pesticide sau fertilizatori, pentru care clienţii sunt gata să plătească sute de euro. Este făcut şi în România
Produsul vegan, fără pesticide sau fertilizatori, pentru care clienţii sunt gata să plătească sute de euro. Este făcut şi în România

Produsul vegan, fără pesticide sau fertilizatori, pentru care clienţii sunt gata să plătească sute de euro. Ce înseamnă vinul vegan? Acesta este produs fără a avea contact cu produsele animale, cum ar fi albușul de ou sau derivatele acestuia, precum și cazeina din lapte, folosite în mod obișnuit în procesul de limpezire a băuturii. În locul acestora, producătorii folosesc alternative de proveniență vegetală, cum ar fi carbonul, argila de bentonită sau calcarul.

„Este vorba despre lucrările pe care le faci fără niciun adaos de substanţă chimică. Acest proces continuă şi în cramă. Nu se pot face adaosuri în vin, avem limitări la adaosurile din sulf”, a declarat Oana Stan, reprezentant cramă, pentru Observator.

Citeşte şi: Achiziţie sau chirie? Cât este rata pentru un apartament cumpărat cu 65.000 de euro în Capitală. Cât plăteşti dacă l-ai închiria

Deși clasificarea unui vin ca fiind vegan depinde exclusiv de producător, interesul pentru aceste produse este în creștere. Lipsa unor reglementări legale clare a permis producătorilor să abordeze această nișă, adresându-se unui segment de consumatori din ce în ce mai preocupat de originea și compoziția produselor pe care le achiziționează.

Vinul organic este o altă opțiune pentru cei care caută un produs mai sănătos și mai natural. În procesul său de producție nu sunt folosite pesticide sau fertilizatori, iar adaosurile de substanțe chimice sunt limitate. Mai mult decât atât, vinul biodinamic, o variantă avansată a producției organice, respectă calendarul lunar și alte practici tradiționale din agricultură.

Citeşte şi: Când intră banii pe cardurile pentru alimente în aprilie. Anunţul mult aşteptat de milioane de români

În România, aceste produse sunt încă considerate de nișă, dar cererea pentru ele este în creștere, reflectând tendințele globale. Cu toate acestea, costurile ridicate de producție determină prețuri mai mari pentru consumatori, iar o sticlă de vin vegan poate ajunge la câteva sute de euro, în funcție de vechimea și calitatea produsului. Cu toate acestea, există și opțiuni mai accesibile, precum vinul organic, care poate fi găsit la prețuri mai moderate, pornind de la 25-30 de lei pe sticlă.