Prof. dr. Constantin Popa, despre STAREA CRITICĂ a lui Gabriel Cotabiţă: Are puţine şanse să-şi mai revină

Gabriel Cotabiţă a fost internat vineri la secţia de Terapie Intensivă de la "Floreasca", după ce a căzut la pământ inconştient în sala de fitness a unui hotel din Capitală. Starea de sănătate a îndrăgitului cântăreţ este în continuare critică, iar surse medicale susţin că acesta ar fi suferit un accident vascular cerebral embolic, deşi iniţial s-a spus că ar fi suferit un infarct. După ce a suferit un stop cardio-respirator, fiind resuscitat, şi după mai multe zile de comă, leziunile cerebrale ale cântăreţului în vârstă de 59 de ani pot fi extrem de severe.

11 mai 2015, 07:21
Prof. dr. Constantin Popa, despre STAREA CRITICĂ a lui Gabriel Cotabiţă: Are puţine şanse să-şi mai revină

Gabriel Cotabiţă a fost transferat duminică de la secţia de cardiologie a Spitalului Floreasca. Situaţia cântăreţului rămâne critică, fără nicio îmbunătăţire vizibilă.

„Activitatea cerebrală a unui pacient cu stop cardiac şi care este resuscitat mai multe minute este serios afectată. Practic, creierul nu mai funcţionează în tot acest timp, el neprimind oxigen. Chiar dacă pacientul este menţinut acum artificial şi inima pompează sânge, tot ce ajunge la creier ar putea fi inutil. Un pacient, care stă mai mult de 48 de ore într-o stare fără activitate cerebrală, perioadă în care nu-şi reia funcţiile normale ale creierului, are puţine şanse să-şi mai revină. Practic, celulele nervoase sunt serios avariate, adică nu mai există activitate cerebrală, în termeni ştiinţifici numindu-se moarte cerebrală. Eu discut despre cazuri generale, nu neapărat despre cazul lui Gabriel Cotabiţă. În ipoteza în care pacientul şi-ar reveni, ceea ce nu este sigur, ar avea leziuni severe, cu defecte majore ale activităţii creierului. Asta pentru că celulele nervoase nu-şi mai revin”, a declarat, pentru Evenimentul Zilei, dr. Constantin Popa, director onorific al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare.

Citeşte şi: Decizie de ultimă oră a familiei lui Gabriel Cotabiţă

Mama lui Cotabiţă, în vârstă de 80 de ani, stă de 24 de ore încontinuu lângă patul de spital al fiului său şi se roagă neîncetat pentru el.

„În ciuda antecedentelor sale cardiace, artistul nu a făcut infarct, ci a suferit un accident vascular cerebral embolic. Dânsul are embolie cerebrală. Prognosticul, relativ sever, depinde de localizarea şi de întinderea teritoriului afectat”, au declarat, pentru „ring„, surse medicale.

Embolia cerebrală înseamnă obturarea bruscă a uneia dintre arterele destinate irigării sangvine a encefalului. O embolie cerebrală este consecutivă unei afecţiuni a inimii sau a unei artere şi generează un accident vascular cerebral de tip ischemic, adică datorat unei diminuări a irigării sangvine a unui teritoriu cerebral. Acest accident se traduce în diferite moduri: paralizie, abolirea sensibilităţii, tulburări ale vorbirii, chiar şi de conştienţă.

Cântăreţul a suferit un stop cardiorespirator în timp ce se antrena la o sală din centrul Capitalei. Colegii de sala au chemat imediat ambulanta. Acum, este ţinut în viaţă doar de aparate. 

Citeşte şi: Decizie de ultimă oră a familiei lui Gabriel Cotabiţă

„În aceste momente tocmai se face transferul lui Gabriel Cotabiţă de la clinica de cardiologie de la etajul 5 şi este adus la etajul 1, la Secţia Anestezie si Terapie Intensiva, condusă de doamna doctor Ioana Grintescu. (…) Este adus în acestă secţie unde se pot face absolut toate cercetările, verificările necesare”, a declarat Paula Iacob, în direct la România TV.

Citeşte şi: Gabriel Cotabiţă, pe patul de spital. Cântăreţul e ţinut în viaţă de aparate

„Starea lui nu s-a schimbat. Din ce mi-au spus medicii de aici cu care am stat de vorbă, păstrarea acestei stabilităţi a stării lui de sănătate este extrem de importantă. Atâta timp cât nu a apărut o înrăutăţire a situaţiei, toate speranţele sunt păstrate. (…) Ne aflăm în faza în care speranţa de a fi redat vieţii nu este pierdută”, a mai spus Paula Iacob.

Problemele de sănătate ale lui Gabriel Cotabiţă nu sunt noi. Acesta a mai suferit în trecut un infarct.

Gabriel Cotabiţă era decis să-şi schimbe complet stilul de viaţă şi, din câte se pare, tocmai această dorinţă prea mare l-a adus în pragul morţii. Inima sa a cedat, după dieta draconică şi efortul prea mare. Dieta Dukan, pe care o urmase Cotabiţă, poate da probleme cardiorespiratorii, dar şi să afecteze rinichii sau ficatul, din cauză că este bazată aproape exclusiv pe proteine.

Cu toate că ştia că are probleme de sănătate, Gabriel Cotabiţă se antrena aproape zilnic. Potrivit legii, artistul semnase o fişă în care se declara apt pentru efort, deşi acesta suferise alte două infarcte. Solistului i s-a făcut rău după ce a mers pe bandă 20 de minute, iar apoi, timp de cinci minute, a continuat cu alte exerciţii pentru piept.

Cu doar câţiva ani în urmă, chiar înainte de a începe o diete drastice de slăbire, artistul recunoștea că primul pas pe care l-a făcut a fost să renunţe la alcool şi la ţigări. Nu mai fuma de câţiva ani şi renunţase definitiv la alcool.

Mai mult, Cotabiţă nu era interesat de medicina modernă şi prefera alternativele naturiste, artistul tratându-şi problemele de sănătate mai ales cu ceaiuri. 

Dieta prin care a slăbit Gabriel Cotabiţă are efecte controversate printre vedetele din România. Regimul Dukan pare să facă minuni, însă după ce au slăbit prin această metodă zeci de kilograme, multe persoane publice au ajuns să aibă probleme de sănătate. Nico, Diana Matei şi Cornelia Rednic sunt doar câteva dintre vedetele care s-au plâns de efectele nocive ale dietei, ba chiar au ajuns şi la spital.