Prof. Dr. Irinel Popescu: Cine are așa ceva, în mod cert, va dezvolta un cancer. Explicații după ce Kate Middleton a anunțat că are cancer

Prințesa de Wales, Kate Middleton, a anunțat că urmează o chimioterapie preventivă, după ce o operaţie abdominală efectuată în ianuarie a relevat prezenţa unui cancer. În acest context, Prof. Dr. Irinel Popescu a vorbit despre boli benigne care se pot transforma în cancer.

25 mart. 2024, 11:38
Prof. Dr. Irinel Popescu: Cine are așa ceva, în mod cert, va dezvolta un cancer. Explicații după ce Kate Middleton a anunțat că are cancer

Kate Middleton nu a oferit detalii despre tipul de cancer sau stadiul bolii şi nici nu a împărtăşit planul său specific de tratament, însă a menționat că echipa ei de medici i-au recomandat că urmeze o chimioterapie preventivă. Chimioterapia preventivă este administrată înainte sau după un tratament primar, cum ar fi o intervenţie chirurgicală, pentru a reduce riscul ca un cancer să revină sau să se răspândească.

„Aici aș putea să menționez polipozele familiale. Cine are o polipoză familială, în mod cert, la un anumit moment, va dezvolta un cancer. Sancțiunea cea mai cunoscută în aceste cazuri este extirparea organului respectiv”, a zis Prof. Dr. Irinel Popescu, citat de spectacola.ro.

Polipoza adenomatoasă familială (PAF) constituie cel mai frecvent sindrom de polipoză adenomatoasă. Are o transmitere autozomal dominantă și se caracterizează prin apariția precoce a sute sau chiar mii de polipi adenomatoși diseminați în întreg colonul și rectul. În absența tratamentului PAF evoluează invariabil spre cancer colonic până la vârstă de 35-40 ani. În plus, există un risc crescut și pentru alte tumori maligne.