Prof.dr.Streinu Cercel, despre bărbatul suspect cu Ebola: Sunt o mulţime de boli asemănătoare cu Ebola

Managerul Institutului "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat duminică pentru Agerpres că Ebola nu se transmite pe cale aerogenă, ci prin contact direct cu fluide şi sânge de la persoana infectată, având o simptomatologie similară cu alte afecţiuni.

10 aug. 2014, 13:09
Prof.dr.Streinu Cercel, despre bărbatul suspect cu Ebola: Sunt o mulţime de boli asemănătoare cu Ebola

Prof. dr. Streinu Cercel a afirmat că se vor face o serie de analize la „Matei Balş” în cayul pacientului suspectat că ar fi infectat cu Ebola. În cazul în care se va fi suspiciune de Ebola, atunci vor fi trimise probe în Germania, la Frankfurt, pentru a se confirma.

„Deocamdată nu am văzut pacientul, dar vom face o serie de analize prin care putem să excludem o serie de alte boli care sunt asemănătoare. O serie de analize le facem la Institutul ‘Matei Balş’. Dacă se ridică suspiciunea de Ebola, atunci va trebui să trimitem proba în Germania, pentru că acolo este singurul laborator pe Ebola la nivel de Europa. Răspunsul s-ar putea da între trei zile şi şapte zile. Calea de transmitere este numai prin contact direct cu fluide şi produse de sânge. Virusul nu se transmite pe cale aerogenă. Deocamdată, nu se pune verdictul de Ebola. Se vor face investigaţii, sunt o mulţime de boli asemănătoare ca simptomatologie”, a afirmat prof. dr. Streinu Cercel, potrivit Agerpres.

Ministerul Sănătăţii, ANUNŢ OFICIAL după primul caz de suspiciune de EBOLA din România

El a precizat că institutul are în acest sens un departament special pregătit.

Un bărbat de 51 de ani din Ploieşti a ajuns, duminică, la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti cu vărsături, febră şi diaree, fiind ulterior transportat pentru un set complex de analize la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti.

„Pacientul avea greaţă şi vărsături de vreo trei zile. Când a fost întrebat unde a fost, acesta a precizat că a fost plecat la Vama Veche. I s-au făcut analize iar ulterior, pentru că acestea erau proaste, am decis ca el să fie transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru un consult mai complex”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Spitalului de Boli Infecţioase, Cătălin Vişean.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a depistat faptul că bărbatul a lucrat o perioadă în Nigeria şi s-a întors în România pe 25 iulie, informaţie confirmată pentru AGERPRES de prefectul de Prahova, Rodica Paraschiv.

Ulterior, bărbatul a fost transportat la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Potrivit prefectului, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova au luat toate măsurile necesare pentru dezinfecţia unităţilor sanitare în care a fost pacientul.

Citeşte şi Care sunt simptomele de infecţie cu EBOLA şi cum ne apărăm de BOALA UCIGAŞĂ