Prof. dr. Vlad Ciurea, despre primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața ca să ne meargă bine: „Toate lucrurile se desfășoară în cele mai bune condiții”

Prof. dr. Vlad Ciurea a explicat care este gestul pe care cu toții ar trebui să îl facem absolut în fiecare dimineață pentru a avea o viață liniștită, dar și o sănătate de fier.

20 mart. 2024, 09:19
Prof. dr. Vlad Ciurea, despre primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața ca să ne meargă bine: „Toate lucrurile se desfășoară în cele mai bune condiții”
Prof. dr. Vlad Ciurea, despre primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața ca să ne meargă bine: „Toate lucrurile se desfășoară în cele mai bune condiții”

Profesorul Vlad Ciurea a explicat ce ar trebui să facem zilnic, în fiecare dimineață, pentru a avea o viață liniștită. Având în vedere că în ziua de astăzi există foarte multe lucruri ce ne pot afecta sănătatea, pornind de la poluare, radiații și alimente procesate, este esențial să încercăm să eliminăm tot ce este nociv din viața noastră pentru a ne menține în vervă.

Citește și: Câte feluri de mâncare trebuie să mâncăm la prânz. Explicațiile medicului Vlad Ciurea

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre primul lucru pe care trebuie să îl facem dimineața

Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, prof. dr. Vlad Ciurea a menționat câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le facem în fiecare dimineață pentru a avea o viață liniștită și sănătoasă.

„Primul obicei nesănătos este zahărul. În societatea actuală, pentru că lovește peste tot și în special produce o boală necruțătoare, cea care mănâncă pe interior organismul, ca omida, care este diabetul. Diabetul lovește oriunde. Și creierul, și ochii, și auzul, duce și la arteriopatii, și afectează tot organismul. Eu consider că este actualmente cel mai nociv factor.

Al doilea element eu consider că este stresul care, în ziua de astăzi, în societatea noastră românească este foarte penetrant, dovadă că de dimineață până seara stăm într o stare de stres. Din telefonie, din suprasolicitare nervoasă, nu înțeleg realmente de ce trebuie să răspunzi la toate telefoanele. Nu trebuie, lasă-le, la sfârșitul zilei răspunzi, ai priorități, arde sau nu arde. Și atunci poți treptat să diferențiezi impulsurile și solicitările. Deosebirea între chirurgia generală germană și cea românească este că în timp ce ei lucrează foarte ordonat, își știu programul. La noi este invers. Niciodată nu îți știi programul.

Al treilea cred că ar fi tutunul, care este foarte nesănătos. Pentru că închide vasele, produce această stare de ischemie cerebrală în totalitate. Afectează și ochii, și creierul în totalitate. Chiar marii fumători să știți că au un creier extrem de ratatinat. Atunci când vedem un asemenea creier, nici nu ne trebuie mult să ne dăm seama că sunt semne de atrofie cerebrală. Acestea nu sunt de la scandal, de la chef, de la soție, de la copil, acestea sunt de la faptul că persoana respectivă a fumat. Este adevărat că poate a consumat și puțin alcool, dar sigur a fumat”, a spus renumitul neurochirurg Vlad Ciurea.

Întrebat cum face față stresului, care este nelipsit din viețile noastre, medicul a răspuns simplu: „Zâmbind”. Potrivit acestuia, există un gest simplu, pe care cu toții ar trebui să îl facem în fiecare dimineață și care poate să ne asigure o zi bună.

„Fac tot posibilul să mă trezesc la 5:30. Am vreo trei ceasuri care sună. Dacă mă trezesc la 5:30 mă simt foarte bine. Dacă mă trezesc la 6, deja pierd elementele și capitolele pe care trebuie să le fac. Deci primul lucru, fac tot posibilul să mă ridic cât de repede, cât de brusc din pat. Apoi deschid geamul, inspir aer, care este mai curat de dimineață și vă rog să mă credeți că privesc spre cer și fac o rugăciune, în gând, și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ziua care a trecut și îi mulțumesc pentru ziua care vine.

Deci acest gând bun de dimineață mă umple de bucurie Pentru că știu ce am să fac și știu că va ieși foarte bine. Și atunci toate lucrurile se desfășoară în condiții bune. Asta am făcut de dimineață. Și când am văzut că afară este și răcoare, este și frumos și au apărut primele raze de soare și era și curat, mi-am dat seama că totul va fi foarte bine”, a mai explicat prof. dr. Vlad Ciurea.

Citește și: De câte ori pe an poți mânca mici, ca să nu-ți fie afectată sănătatea. Medicul Vlad Ciurea: „Creierul se bucură”