Prof. Ioan Lascăr, despre Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca: Va primi pacienţi în mai puţin de două luni

Doctorul Ioan Lascăr, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică a spitalului Floreasca din Bucureşti, a anunţat că, în mai puţin de două luni, Clinica pentru Arşi va putea primi pacienţi.

RomaniaTV.net
02 feb. 2016, 12:25
Prof. Ioan Lascăr, despre Unitatea pentru Arşi de la Spitalul Floreasca: Va primi pacienţi în mai puţin de două luni

Secţia de arşi a spitalului Floreasca este unică în ţară şi este destinată special pacienţilor în stare gravă, aşa cum au fost răniţii de la clubul Colectiv. Pentru dotarea secţiei s-au investit peste 4 milioane de euro în aparatură, între care se numără o uzină de aer steril care intră prin plafon şi o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară. Unitatea a fost inaugurată la începutul lunii aprilie şi are doua săli de operaţie şi saloane pentru îngrijirea simultană a şase pacienţi cu arsuri grave. Deşi spitalul a inaugurat de curând o secţie specială pentru arşii grav, în care s-a băgat aparatură de peste 4 milioane de euro, aceasta nu este folosită. Mai mult, secţia nu are suficient personal. Chiar în ziua incendiului de la club spitalul publica un anunţ de angajare.

Acum, Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirugie Plastică a Spitalului „Floreasca”, a declarat că în mai puţin de două luni, Clinica pentru Arşi va putea primi pacienţi.

„Clinica va putea primi pacienţi în mai puţin de două luni. Acum suntem în etapa în care urmează să instruim personalul adecvat, fiind o structură sanitară nouă în România, noi nu aveam această calificare. Ca să putem abilita personalul să capete competenţe şi abilităţile necesare pentru lucrul cu blonavii grav arşi, care este o muncă foarte complexă, evident că trebuie instruiţi acolo unde există această expertiză. În ideea că în următorii patru-cinci ani vom reorganiza asistenţa de îngrijire a bolnavilor grav arşi din România, unitatea noastră va căpăta atribute de unitate pilot şi vom putea instrui personalul din ţară la noi aici, la urgenţă”, a explicat Lascăr pentru MEDIAFAX.

El a spus că această instruire se face din fondurile Ministerului Sănătăţii: „Am stabilit o înţelegere cu colegii din Franţa prin intermediul Ambasadei Franceze pentru pregătirea personalului. Ministerul Sănătăţii finanţează deplasarea, diurna şi cazarea cadrelor medicale”.

Unitatea modernă pentru arşi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurată pe 9 aprilie 2015. Având în dotare şase saloane şi o sală de operaţii, unitatea este una de elită. Realizarea unităţii a fost demarată în anul 2000, cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, fiind finalizată în 2008.

O anchetă realizată de RISE Project a arătat că firma care s-a ocupat de utilarea unităţii de chirurgie plastică este compania Gemedica, deţinută de Aurel Galea (49 de ani), sponsor de campanie electorală şi partener de afaceri al lui Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei. Ancheta RISE mai arată că Gemedica a fost singura firmă care s-a înscris la licitaţie. „Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 şi 2015, în baza unui acord-cadru care presupunea livrarea produselor şi serviciilor contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei)”, se arată în ancheta RISE.

Vezi şi: COLECTIV. Florin Chilian a depus plângere penală împotriva medicului Ioan Lascăr

CITEŞTE ŞI:

Semne care au prevestit tragedia din clubul morţii. Mai mulţi tineri ştiau de incendiu cu ceva timp înainte

Tragedia de la Colectiv: Victimă din clubul groazei, adusă în sicriu acasă VIDEO